Kako je vlast pročitala ono što u PISA rezultatima ne piše? 1Foto: Pixabay/Coyot

Kada je država pre nekoliko godina odlučila da pod svoju „šapu“ stavi realizaciju međunarodih istraživanja u oblasti obrazovanja moglo se pretpostaviti šta smera.

Oni kojima pak nije bilo jasno odgovor su dobili u obliku saopštenja Vlade Srbije koja se pohvalila napretkom naših učenika u poslednjem ciklusu PISA testiranja.

A ne samo da napretka nema, već smo po broju funkcionalno nepismenih iz matematike još više odskočili, a podatak koji posebno treba da brine, a koji je takođe ostao skriven, je da smo zbog pandemije skliznuli kada je reč o pravednosti u obrazovanju.

Žalosno je što država izdvaja nemali novac za učešće Srbije u međunarodnim studijama, a iz dobijenih rezultata ne izvlači nikakve pouke, još tragičnije što Vlada pokušava da podatke predstavi u drugačijem svetlu u javnosti zbog predstojećih izbora.

Ipak, pozitivno je što su realizatori istraživanja izveštaj objavili.

Gotovo svi mediji su se zadržali na Vladinom tumačenju postignuća naših učenika u poslednjem ciklusu PISA, neki tabliodi su čak čestitali đacima na uspehu.

Pojedini su preneli vesti o dramatičnim promenama na PISA skali u drugim zemljama, a nisu se zapitali šta se kod nas dešava.

Uspela je vlast ovog puta u kontroli štete, ali se na tome nije zaustavila.

Kako je vlast pročitala ono što u PISA rezultatima ne piše? 2
Foto: Luca Marziale

Dan nakon objavljivanja rezultata predsednik Aleksandar Vučić je u Srbiju doveo informatičkog genija Stiva Voznijaka, najavljujući pritom veće ulaganje u obrazovanje, povećanje plata nastavnicima, otvaranje franšiza stranih univeriziteta kako naša deca ne bi morala da idu na studije van zemlje.

Za to vreme nijedna opoziciona politička partija (osim Demokratske stranke) nije se ni osvrnula na PISA, šaljući poruku da ih obrazovanje ne zanima.

U prilog tome svedoče i izjave više opozicionih kandidata za gradonačelnika Beograda koji se utrkuju u nerealnim obećanjima da će obezbediti da sva deca idu u vrtić, da će graditi škole i deliti stipendije, kojih kao da već nema dovoljno.

Obrazovanje u Srbiji je pune dve decenije na niskim granama. Upravo toliko nam to poručuju i rezultati najrespektabilnijeg istraživanja učeničkih postignuća.

Koliko je za takvo stanje odgovorna vladajuća koalicija, toliko su i oni pre njih.

Ali za razliku od svojih prethodnika, aktuelna poltička garnitura oličena, pre svega, u Srpskoj naprednoj stranci, pokazala je novi nivo bezobzirnosti.

Skrivanjem realnog stanja najodgovorniji za prosvetu lažu sami sebe, zaboravljajući da se i njihova deca školuju u tom sistemu.

Ili bar većina te dece.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari