Istraživanjafoto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Srbija u budućnosti ulagati više novca u obrazovanje, kao i da će dovoditi franšize „najboljih stranih univerziteta“.

„Nećemo da nam deca odlaze u inostranstvo zato što, po njihovom mišljenju, ne mogu da nađu dobar univerzitet u Srbiji“, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Naveo je da je potrebno više ulagati i u dualno obrazovanje, koje trenutno pohađa 15.000 dece u Srbiji.

„Dve trećine njih čim završe školu imaju posao sa platom većom od 72.000 dinara, dok ostali imaju platu veću od 60.000 dinara“, rekao je on i ocenio da to treba da bude povećano na 30.000 mladih, posebno za zanatske poslove.

„Ali istovremeno moramo da damo neuporedivo bolju ponudu za visoko obrazovanje u budućnosti i da nagradimo profesore koji danas rade, da bi i oni mogli da napreduju i uče, da ne odlaze u inostranstvo“, kazao je on.

Govoreći o suvlasniku Epla Stivu Voznijaku koji je danas posetio Srbiju, kazao je da su najviše razgovarali o obrazovanju.

Dodao je da se Voznijak i njegova supruga bave obrazovanjem dece od 11 do 13 godina i da su tokom današnjeg sastanka sa njima tražili na čemu mogu da rade zajedno.

Vučić je naveo i da u martu ili aprilu u Srbiju treba da dođe još jedan „velikan softverske industrije“ iz sveta.

On je kazao da očekuje da ukupini prihodi IT sektora ove godine budu više od 3,6 milijardi evra u Srbiji.

„Oni u svom učešću u BDP-u značajno prelaze poljoprivredu, što nije bilo moguće zamisliti pre 10 ili 15 godina. Zaključno sa novembrom, ukupne investicije u Srbiji su 4,195 milijardi evra. Rekordna godina je bila prošla, sa 4,4 milijarde i očekujemo da ove godine bude 4,42 do 4,45 milijardi“, kazao je Vučić.

Naveo je da Srbija ima sve veći broj investicija iz Azije, posebno iz Kine, Japana i Južne Koreje, ali da je potrebno da se poveća saradnja sa Indijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari