Kako jednim trikom možete lako da prepoznate prevaru u onlajn prostoru? 1Foto: Pixabay/niekverlaan

Nakon nove SMS prevare Jovan Ristić iz Udruženja potrošača savetuje građane kako da je prepoznaju i izbegnu ozbiljnije posledice.

Ristić ističe da je danas jako teško izbeći prevare, je su ovo zapravo „dobar dan“ situacije tehnološkog doba u kome živimo, prenosi N1.

„Međutim, ima jedna trik kojim možete da otkrijete o kome se radi. Bitno je da ne klikćete, nego samo da pređete mišem preko linka u donjem levom uglu i tako ćete znati na koju stranicu vodi taj link. Ako je to gomila nekih karaktera, apsolutno na to nećete kliktati“, upozorio je Ristić u emisiji „Novi dan“.

On je takođe skrenu pažnju da nikako ne ostavljate lične podatke, kao i broj platnih kartica.

„Još gore od kliktanja je da postupite prema instrukcijama stranice na koju naletite, znači nipošto“, istakao je.

Na pitanje čija nadležnost je preveniranje ovakvih situacija, Ristić navodi da je važno napraviti svoj sistem odbrane.

„Pazite, svaka institucija mora da ima dobar IT personal koja će da vode računa o sajber bezbednosti. Prevencija je uvek da se napravi svoj sistem za odbranu“, zaključio je Ristić.

Podsećamo, građanima Srbije ponovo stižu SMS poruke navodno od Pošte Srbije, gde se zahteva potvrda adrese na određenom linku u Safari pregledaču, kako bi im paket stigao. Iz Pošte Srbije upozoravaju građane da ne otvaraju linkove, kao i da je reč o tipičnoj fišing prevari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari