Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti: Kako prepoznati dijabetes kod dece? 1Foto: Shutterstock / wavebreakmedia

Upozoravajući znakovi koji ukazuju na dijabetes melitus tip 1 kod dece su učestalo mokrenje, povećana žeđ, pojačana glad, duboko, brzo disanje tokom mirovanja, usporenost, umor ili konfuzija, kako se navodi na sajtu bolnice i biomedicinskog istraživačkog centra Džons Hopkins.

Danas je Svestki dan borbe protiv šećerne bolesti, a kako dr Tomislav Ćuk, načelnik pedijatrije i subspecijalista endokrinologije Opšte bolnice ,,MediGroup”, navodi, najvažnije u kontroli dijabetesa kod dece je redovno praćenje nivoa šećera u krvi, poželjno svakog jutra pre doručka, sat i po nakon jela i tokom noći.

„Osim ovoga, važno je pratiti i HbA1c – brojku koja ukazuje na nivo šećera u krvi u periodu od prethodna tri meseca. Jedan od prvih znakova bolesti može biti i dijabetička ketoacidoza, ozbiljna komplikacija koja se obično pojavljuje kada telu potpuno nedostaje insulin. Ova komplikacija je posebno rizična za decu mlađu od pet godina. Prepoznatljivi simptomi uključuju izuzetnu pospanost, mučninu, bol u stomaku, duboko i brzo disanje, karakterističan miris acetona na dahu, kao i dehidracija”, objašnjava dr Ćuk i napominje da se dijabetička ketoacidoza može javiti pri preskakanju primanja insulina, kada se terapija ne uzme na vreme ili tokom infekcija i drugih bolesti.

Podsećamo, pre početka školske godine Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom za omladinu i turizam, izradilo je Protokol o postupanju u školi sa učenicima obolelim od dijabetesa, koji podrazumeva da minimum dve osobe zaposlene u školi budu obučene da vode brigu o đacima sa dijabetesom.

Hipoglikemija i hiperglikemija su akutni oblici ove bolesti koji se mogu javljati, u slučaju hipoglikemije pri prevelikoj unesenoj dozi insulina, nedovoljnom unosu hrane ili povećanoj fizičkoj aktivnosti, odnosno u slučaju hiperglikemije pri nedovoljnom unosu insulina, prevelikom unosu ugljenih hidrata, povišenoj telesnoj temperaturi i usled stresnih situacija, piše u tom dokumentu.

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti: Kako prepoznati dijabetes kod dece? 2
Foto: Shutterstock/Neirfy

Protokol je podeljen na tri nivoa aktivnosti u školskom okruženju, od kojih prvi podrazumeva saradnju između nadležnog doma zdravlja i zaposlenih u  školi, drugi definiše šta je sve potrebno kako bi se aktivno pratilo zdravstveno stanje đaka koji boluje od dijabetesa, dok treći upućuje na to kako treba postupiti u situaciji akutnih komplikacija.

U dokumentu se navodi i niz drugih procedura koje su neophodne kako bi se učenik koji boluje od dijabetesa adekvatno zaštitio, koje uključuju, između ostalog, da svi zaposleni u školi znaju kako da postupaju u hitnoj situaciji, obezbeđivanje adekvatnih uslova za merenje nivoa glukoze u krvi, uslove za davanje insulina nakon prethodne obuke školskog osoblja od strane nadležnog pedijatra, kao i niz posebnih prava koje bi trebalo da uživaju učenici na koji se protokol odnosi.

Od 2006. godine UN svakog 14. novembra obeležava svetski dan borbe protiv dijabetesa, a inicijativa je pokrenuta još 1991. godine od strane Svetske zdravstvene organizacije i Internacionalne federacije za borbu protiv dijabetesa, krovne organizacije koja broji više od 230 udruženja za borbu protiv ove bolesti u više od 160 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari