Kako se dobija potvrda o sprečenosti za rad u vreme epidemije 1Foto: Stefana Savic (ilustracija)

Pored građana obolelih od kovida 19, i oni koji moraju u dvonedeljnu izolaciju nakon izlaska iz bolnice kao i kontakti zaraženih imaju pravo na bolovanje, a razlika je jedino u načinu na koji se izdaje potvrda o privremenoj sprečenosti za rad.

Doktor Bojan Dereta, član udruženja Ujedinjeni protiv kovida, koji radi u crvenoj zoni sa kovid pacijentima, objašnjava da pacijentima koji odlaze na pregled zbog sumnje da su zaraženi korona virusom, potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad izdaje lekar iz kovid ambulante.

– Kada se završi kovid lečenje, bolovanje se zatvara kod izabranog lekara opšte medicine. To je odskoro uvedeno kako bi se kovid ambulante rasteretile administrativnih poslova, dodaje Dereta. Sagovornik Danasa dalje objašnjava da u slučaju kada je pacijent smešten u bolnicu, potvrda o sprečenosti za rad se izdaje naknadno.

– Potrebno je da se izabranom lekaru donese otpusna lista iz bolnice. To može da uradi i neko od članova porodice pacijenta. Pošto po našim propisima izabrani lekar na osnovu dokumentacije može da otvori bolovanje tri dana unapred i tri dana unazad, a bolničko lečenje traje duže od toga, mora da se ide na lekarsku komisiju, što znači da izabrani lekar mejlom šalje otpusnu listu iz bolnice lekarskoj komisiji koja potom odobrava bolovanje, navodi Dereta.

Prema preporuci Kriznog štaba, osobe koje su bile na bolničkom lečenju, nakon izlaska iz bolnice treba da ostanu 14 dana u izolaciji nakon čega se javljaju lekaru u kovid ambulanti radi kontrole.

I ovaj period odustva sa posla takođe je pokriven bolovanjem.

Na kraju, pravo da dobiju potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad imaju i članovi porodice obolelog, s tim da je potrebno da se jave i nadležnom epidemiologu koji odlučuje o stavljanju pod zdravstveni nadzor.

Osoba koja boluje od kovida dobija doznake na bolest, a članovi njegovog domaćinstva koji su bili u kontaktu dobijaju doznake na izolaciju, za šta im treba rešenje sanitarnog inspektora, kaže Dereta.

Inače sanitarni inspektor u ovoj situaciji rešenje o izolaciji izdaje na osnovu mišljenja epidemiologa.

Preporučeno 100 odsto, dobija se 65

Iako postoji preporuka Vlade da zaposleni koji su oboleli od kovida 19, kao i oni koji su u izolaciji kao kontakti dobiju punu platu tokom trajanja bolovanja, u praksi poslodavci sami odlučuju koliku će zaradu isplatiti radnicima koji su sa posla odsutni zbog korona virusa. Većina odlučuje da kovid 19 posmatra kao i sve druge bolesti te isplaćuje 65 odsto zarade. Izuzetak su zdravstveni radnici, koji imaju pravo na punu zaradu s obzirom da sama priroda posla nosi rizik od zaražavanja korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari