Kako se igraju žmurke, janjine, klikeri, ćorave bake i lastiš? 1Parkić na Zvezdari dobio nov sadržaj za mališane Foto: Jachim

U Slavujevom parku na Zvezdari juče su postavljeni panoi sa uputstvima za dečije igre koje je radila ilustratorka Jelena Jaćimović Jachim. Reč je o old school igrama za decu koje se nekada igrale, dok nije bilo interneta i mobilnih telefona.

Panoe su postavili članovi Inicijative Promeni.rs kako bi ponovo otkrili lepote igranja školica, klikera, janjina, lastiša, žmurki i drugih „zaboravljenih“ igara. Ova akcija u parkiću preko puta Zvezdara teatra privukla je veliki broj dece i njihovih roditelja, koji su uživali u dečijim igrama.

Kako se igraju žmurke, janjine, klikeri, ćorave bake i lastiš? 2
Foto: Jachim

Nacionalna koalicija za decentralizaciju navela je da je tokom zadnjih par nedelja podržala, kroz platformu promeni.rs, oplemenjivanje sadržaja Slavujevog parka u Beogradu.

„Inicijativa građana, okupljena oko kreativne ekipe emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem, uz našu pomoć, uradila je nešto neviđeno u novijoj istoriji Srbije – dedigitalizovala je prostor u parku kako bi deca mogla da nauče da se igraju na način kako su to radili njihovi roditelji, analogno i veoma zabavno. Nema potrebe za dopunom baterija, dok je „softver“ preko 100 godina star, a i dalje radi bez greške“, navode iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Očekuju da se „virus dedigitalizacije“ vrlo brzo proširi i na druge parkove širom Srbije.

Narednih dana i u štampanom izdanju lista Danas biće objavljene ilustracije svake igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari