Kako se polarna svetlost pojavila u Beogradu pre 80 godina? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Vreme od 26. januara 1938. donosi priču o prirodnoj polarnoj svetlosti u Jugoslaviji, izuzetno retkoj pojavi koja u ovom delu sveta može da se vidi samo po jednu noć i to možda u deset ili 20 godina.

Tadašnje Vreme piše o Aurori borealis u jugoslovenskoj prestonici.

Kako se polarna svetlost pojavila u Beogradu pre 80 godina? “Sinoć između 9 i 10 časova Beograđani su mogli da vide jednu neobičnu pojavu na nebu”, piše reporter Vremena pre tačno 80 godina. “U velikom krugu nebo je bilo žarko crveno, kao zapaljeno. Ovo čudno crvenilo pomeralo se za vreme celog jednog časa, dok nije posve isčezlo”.

Kako se polarna svetlost pojavila u Beogradu pre 80 godina? 2

Novinar jugoslovensku verziju Aurore borealis opisuje kao “čudni nebeski požar”, zbog kojeg je hiljade Beograđana tokom sat vremena krivilo vratove.

Pojava je opažena i u nekim delovima Vojvodine, kao i u Budimpešti.

Kako se polarna svetlost pojavila u Beogradu pre 80 godina? 3

“Hiljade Beograđana tražilo je objašnjenje ove pojave”, piše dalje reporter dnevnih novina. “Naša redakcija je pitala Astronomsku opservatoriju o ovom slučaju, ali u Opservatoriji nije prošle noći niko posmatrao ovu pojavu. Blagodareći jednom telegramu iz Berlina, ustanovilo se da je crveno nebo nad severnim delom naše zemlje bilo ustvari – polarna svetlost”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda pre čak 80 godina donosi naslov koji bi danas mnogima bio potpuno logičan – “Ljudi prave posao od sporta”. Novinarska priča dolazi iz Berlina i govori o boks meču.

Kako se polarna svetlost pojavila u Beogradu pre 80 godina? 4

“Posle rata postao je sport toliko popularan da je sasvim prirodno da su izvesni bistri mozgovi od toga napravili profesiju”, piše Pravda. “Impresariji i menadžeri uočili su priliku i kao moderni trgovci, bez savesti većinom, počeli su da lansiraju sportske zvezde i da na njima prave pare”.

Novinar dodaje da njima “sport nije ništa drugo nego veliko polje zarade”, a da je najbolji materijal za to u datom trenutku bio – boks.

“Karakteristično za korupciju i samovolju menadžera u američkom bokserskom sportu je bio proces između bivšeg prvaka sveta Teneja i njegovoj menadžera Mare. Nije mnogo nedostajalo da bi bokser morao da isplati besavesnom trgovcu pola miliona (dolara) odštete”, navodi se u tekstu.

Kako se polarna svetlost pojavila u Beogradu pre 80 godina? 5

Dalje se daje i vrlo zanimljivo poređenje između menadžera u fudbalu i u boksu.

“Bokserski menadžer je opasniji po sport, jer radi samo za sopstveni džep”, piše novinar. “Fudbalski menadžer uvek je zavistan samo od jednog kluba, pa zato i ne može tako besavesno da iskoristi situaciju”.

Ipak, ovo što ovaj sportski novinar možda nije dočekao jesu naredne godine i promene menadžerskih ugovora, pogotovo u fudbalu – koje su potpuno izokrenule situaciju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari