Kako se pravilno kaže - prodavajući ili prodajući? 1Foto: Pixabay/Sztrapacska74

“Prodavajući svoje nošene gaćice, uživala sam dok nije usledio ŠOK”, to je naslov s nekog erotskog sajta, ali nećemo o gaćama, nego o glagolskom obliku prodavajući.

Takozvani glagolski prilog sadašnji, ili nesvršeni prilog, označava radnju koja se odvija istovremeno sa radnjom glagola u predikatu (ona je uživala dok je prodavala svoje gaćice). U standardnom jeziku ovaj oblik se gradi tako što se na treće lice množine prezenta doda nastavak –ći. Dakle, treba prodajući, jer ne kažemo oni prodavaju, nego oni prodaju.

Isto je i sa glagolima poznavati, upoznavati, dodavati, predavati, izdavatimahati, čiji nesvršeni prilog glasi poznajući, dodajući, predajući, izdajućimašući. Razlog što koristimo nestandardne oblike poznavajući, dodavajući, mahajući i td. verovatno leži u analogiji prema regularnim odobravajući, prelistavajući, osporavajući, upozoravajući… Treba se samo setiti kako glasi treće lice množine prezenta nekog glagola i dodati nastavak -ći.

U srpskom jeziku imamo i svršeni prilog ili glagolski prilog prošli, koji od kupiti, zastati, reći, doći, na primer, glasi kupivši, zastavši, rekavši, došavši. Gradi se samo od svršenih glagola, što znači da oblici mislivši ili govorivši, koji se neretko koriste, nisu dobri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari