Zrenjaninski đaci čitaju svoje pesme književnicima 1Foto: J.Đ.P.

Šta se to dešava po zrenjaninskim osnovnim školama, kada na njihova vrata i u učionice stigne književnik a deca spreme svoje pesme da mu ih čitaju lako je saznati čim počne dečija manifestacija „Pesnička štafeta“.

Uzbuđenje, radost i ovog proleća prate ovaj nesvakidašnji događaj, tokom kojeg gostujući književnik sa zrenjaninskim bibliotekarima pređe silne kilometre, načita se i nasluša pesama i obiđe 60 škola iz više banatskih opština ali i susednih opština Titel i Kikinda.

Kako sve to izgleda znaju najbolje zrenjaninski bibliotekari, koji neumorno, evo već 48 godinu organizuju jednu od najstarijih pesničkih manifestacija namenjenih deci.

A ove godine posebna je čar i simbioza, domaćin manifestacije je autor iz Zrenjanina, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i dramaturg Uglješa Šajtinac, koji je i sam, kao dete, bio učesnik ove manifestacije.

„Deci se kao malim ljudima, kada pišeš, obraćaš sa nekom porukom i idejom i najvažnije je da u tome ne pogrešiš. Potrebno je da stvoriš kod dece mogućnost da se njihov svet, koji se intenzivno sakodnevno razvija obogati za još neku priču koji su im ti ponudio“, izjavio je Uglješa Šajtinac na početku manifestacije.

Druženje sa književnikom u zrenjaninskim školama počelo je 9. maja i trajaće naredne dve nedelje, da bi na kraju, na završnoj svečanosti 26. maja na platou ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ bili proglašeni pobednici, đaci koji su napisali najbolje pesme.

„Biblioteka štampa knjigu našeg pesnika domaćina, tako da se ove godine bogatoj zbirci knjiga za decu koje povodom manifestacije objavljujemo u ediciji „Književnost za decu i omladine“ ove godine pridružila kao 44. po redu knjiga „Sve same drame“ Uglješe Šajtinca, koju je ilsutrovao Dejan Uzelac“, objašnjava Jelena Đorđević Perc iz GNB Zrenjanin.

Koncept zamišljen pre pola veka, da gost pesnik obilazi škole gde đacima čita svoju poeziju ali i đaci njemu čitaju svoje pesme i šalju ih za izbor najboljih, ostao je popularan sve ove godine.

Od 1975. godine, kada je počela da se ovdašnjim školama pronosi štafeta pesništva, manifestacija je imala preko trideset književnika domaćina, bili su među njima Desanka Maksimović, Dragan Lukić, Mira Alečković, Duško Trifunović, Milovan Danojlić, Pero Zubac, Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Dejan Aleksić, Igor Kolarov, Jasminka Petrović i još mnogi.

Manifestaciju, koja posle Zmajevih dečijih igara spada u najstarije pesničke manifestacije za decu u zemlji, uspešno organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

Realizaciju ove godine pomogli su Grad Zrenjanin, Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i sponzori.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari