Kako smanjiti mortalitet od raka na Balkanu: Ovog vikenda u Beogradu prvi ekspertski sastanak digestivne onkologije 1Foto: Shutterstock

Zašto je mortalitet od raka najveći na Balkanu, šta moramo da unapredimo u prevenciji, skriningu, edukaciji, koje su nove terapijske platforme… o ovim i drugim važnim pitanjima iz ove oblasti razgovaraće se na prvom ekspertskom sastanku Asocojacije digestivne onkologije Srbije – ADOS, koji će se, uz ušešće brojnih renomiranih specijalista sa Balkana i dijaspore, održati 12. i 13. maja u Beogradu.

„U Srbiji možemo očekivati napredak ako budemo doneli političku odluku da je smanjenje smrtnosti od karcnoma jedan od glavnih prioriteta države, što bi vodilo ka formiranju sveobuhvatne strategije razvoja onkološkog servisa. Prvi rezultati bi se mogli očekivati za 3-5 godina“, istakao je u saopštenju dr Nenad Mijalković, šef Dnevne bolnice digestivne onkologije u UKCS i predsednik ADOS-a.

On je najavio da će na sastanku biti uključene sve specijalnosti, od medikalnih onkologa, preko hirurga i radiologa, radioterapeuta, molekularnih biologa… i da će biti prisutni svi oni koji učestvuju u lečenju digestivnih tumora na ovom prostoru.

„Ovo je odlična prilika da iskoristimo iskustva Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske“ – rekao je dr Mijalković.

Učešće na Konferenciji potvrdila je i direktorka Digestive Cancers Europe, nevladine organizacije koja obuhvata sva udruženja pacijenata iz Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari