Kako su Beograđani mogli da ostanu bez krova nad glavom? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 110 godina list „Mali žurnal“, u broju 290, pisao je o „teškim danima“ Beograđana zbog poskupljenja stanova.

Cene namirnica, a naročito stanova rapidno su se povećale 1911. godine u Beogradu, da su, kako piše novinar „Malog žurnala“, bacile u brigu „i one, koji smatraju, da je egzistencija njihovih porodica bar koliko toliko sigurna“.

U tadašnjem Beogradu većina građana je bila jedva u stanju da plati kirije, koje su bile veoma visoke za „mizerne stanove“, a koje su povećanjem za mesec dana iznosile onoliko koliko bi platili za dva ili tri meseca.

Novinar navodi da budućnost ne obećava ništa dobro ako cene stanova nastave da rastu i da će veliki broj ljudi ostati bez krova nad glavom.

Razlog za rast kirija bio je, kako su rentijeri rekli, da su se i njihovi „rashodi usled ’reformovanja’ Beograda“ bili uvećani i da zbog toga imaju pravo da ih nadoknade.

„Jedna kuća sa 10 stanova, koji su do sada davali kirije prosečno po 30 dinara, imaće uvećanje prihoda godišnje oko 600 dinara“, piše u tekstu.

Novinar piše da stanodavci nisu vodili računa i da li u stanovima ima vlage, već im je bilo bitno da ponude krov nad glavom i da mu povećaju cenu.

Opštinska uprava isticala je da je dosta novca uloženo u gradnju Beograda, a novinar se pita šta su to uradili.

Kako su Beograđani mogli da ostanu bez krova nad glavom? 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

„Pored zajma koga je beogradska opština uzela, a koga će otplatiti opet jedino gola sirotinja, opština je uradila neke druge namete, koji će takođe samo na tu sirotinju pasti, jer i prirez na zajam i druge prireze, svaki sopstvenik naplaćuje podizanjem kirije, i kao što rekosmo za njih su ovi novi nameti uvek dobro došli, jer su povoljni da i pored nameta što ućare.“

U nastavku teksta se navodi da se u prestonici napravio „razbojnički kartel“, koji je stvoren da bi se krao novac.

Kao rešenje ovom problemu predlaže se da se „zlu stane na put“ na predstojećim izborima i da se do njih rast cena robe i stanova ne zaboravi, a da „sirotinja, koja u ostalom prestavlja tri četvrtine glasača“ zaštiti svoje interese.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari