Kako su ešarpe za 8. mart radnicama fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima postale tema broj jedan 1Fabrika "Milan Blagojević"/Foto: N. Kovačević

Vojna fabrika „Milan Blagojević“ u Lučanima, kako tvrde  Danasovi izvori, kupila je od sina generalnog direktora tog preduzeća oko 500 ešarpi i poklonila ih radnicama u tom preuzeću, povodom 8. marta. Međutim, direktor Predrag Ilić za Danas to negira i tvrdi da je poklone radnicama kupio on, a ne fabrika.

„Klasičan primer korupcije u firmi „Milan Blagojević-Namenska“ u Lučanima. Povodom 8. marta, firma je nabavila, bez raspisane javne nabavke, oko 500 ešarpi od modnog dizajnera, sina generalnog direktora Predraga Ilića“, navodi u dopisu našoj redakciji grupa Slobodni radnici preduzeća „Milan Blagojević -Namenska“.

„Smatramo da postoji interes javnosti da se zna za ovaj primer bahatosti i korupcije“, dodaje se u dopisu te grupe.

„To je tačno“, kaže drugi Danasov izvor upućen u dešavanja u toj fabrici koji, iz razumljivih razloga, želi anonimnost.

On navodi da su „sve žene u toj fabrici dobile ešarpe, koje je dizajnirao mlađi sin direktora Predraga Ilića“.

„Njegov sin je napravio brend u Beogradu i jedna radnica mi je rekla da su te ešarpre skupe, ali to je klasičan primer nepotizma i korupcije.  Sve je isto, samo njega nema“, aludira naš sagovornik na dešavana u toj fabrici iz vremena kada je njen direktor bio moćni Radoš Milovanović, koji je preminuo u aprilu prošle godine, a nasledio ga Predrag Ilić, dugogodišnji inženjer i rukovodilac u toj fabrici.

Kako su ešarpe za 8. mart radnicama fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima postale tema broj jedan 2
Ešarpe, Foto: Privatna arhiva

Uz ešarpe, dodaje, radnicama je isplaćeno po 10.000 dinara što, kako navodi, „dobijaju svake godine i što je u redu“ i objašnjava da, „iz straha od poslovodstva, zaposlene nisu spremne da javno govore“.

Kako poslovodstvo preduzeća „Milan Blagojević“ nije odgovoilo na pisani zahtev Danasa o detaljima sporne kupovine, pozvali smo direktora Predrag Ilića, koji je negirao da je fabrika platila ešarpe.

„To su gluposti. To fabrika nije platila. Ja sam to, kao i još neke suplemente, poklonio mojim saradnicama. Fabrika sa tim nema ništa, jer sam ja sve to platio“, kazao je za Danas direktor Ilić i dodao da je tačno to da je „ešarpe dizajnirao njegov sin, koji živi u Beogradu“.

„On je hteo da se na taj način reklamira, a ja sam mu u tome malo pomogao. To je to i ništa više“, tvrdi za Danas direktor vojne fabrike u Lučanima

Navodeći da je „bilo reči o tome da ešarpe plati sindikat“, on je dodao da „kako sindikat nije doneo odluku o tome, on je rešio da to sam plati“.

„To je jedina istina“, rekao je za Danas direktor lučanske fabrike, odbacivši optužbe o nepotizmu, a potom potvrdio da je to preduzeće svojim radnicama isplatilo po 10.000 dinara, povodom 8. marta.

Kako su ešarpe za 8. mart radnicama fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima postale tema broj jedan 3
Foto: N. Kovačević

Zoran Babić, predsednik fabričkog Samostalnog sindikata, kaže za Danas da se tom sindikatu „niko nije obraćao sa predlogom da se kupe ešarpe“ i da „takvu mogućnost i kupovinu bilo kakvog drugog poklona koleginicama, sindikat nije razmatrao“.

„Sindikat je tražio od poslovodstva da se osmomartovski iznos od 10.000 dinara poveća, jer se nije menjao od 2019. godine, i da se poveća vrednost poklona za kolegnice“, kazao je za Danas Babić.

O tome što je direktor, kako tvrdi, radnicama kupio poklone od svog novca, Babić kaže da mu se „zahvaljuje, ukoliko je to tako uradio“.

„Ako je to uradio, mogu da se zahvalim direktoru, u ime svih koleginica, ali smatram da to nije trebalo da uradi lično on, već preduzeće“, kazao je za Danas Zoran Babić, predsednik fabričkog sindikata.

Umesto imena direktora, na poklonima fabričke oznake   

Na papirnoj galanteriji i kesama, uz poklone radnicama, nije navedeno da je to lični poklon direktora Predraga Ilića, već su štampani logo, naziv, adresa sedišta, brojevi telefona i elektronske adrese fabrike „Milan Blagojević- Namenska“, kao i kontakti sina direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari