Kako su nekad Vranjanci slavili novogodišnje praznike: Od svega je ostala samo nostalgija 1Sa dočeka 1959.godine u Restoranu Evropa u Vranju. Foto:Kolekcija Slobodana Stojkovića

Vranjanci su prelazak jedne u drugu godinu obeležavali velikim novogodišnjim svetkovinama u restoranu Evropa, hotelima Vranje i Pržar, restoranima Gradske pekare, Jumka, a najmanje po kućama. Uživali su uz obavezni ponoćni koncert trubača Bakije Bakića, uz pesme Staniše Stošića, Snežane Savić.

Doček 2023. godine organizuje se u gotovo svim većim restoranima i hotelima na području Vranja, ali i Vladičinog Hana, Bujanovca i Surdulice. Večera za najluđu noć košta od 4.000 do 6.000 dinara. Doček će biti organizovan i u vranjskim kafićima uz tradicionalnu „novogodišnju žurku“ sa rok bendovima. Ipak najveći broj Vranjanaca će Novu godinu dočekati u kućnim aranžmanima.

-Imaćemo goste iz Skoplja i Kumanova koji tradicionalno dolaze na dočeke u Vranje. Gotovo da smo rasprodali sve kapacitete  za doček i novogodišnju reprizu – kažu u Simpovom hotelu Pržar, koji je ostao jedna od poslednjih oaza burnih noći kada se obeležava prelaz iz jedne u drugu godinu.

Konobar Mile Jović, koji je više od tri decenije radio u vranjskim ugostiteljskim objektima, a najviše u hotelu Vranje, kaže da se „odavno izgubio užitak onoga što je bio doček Nove godine“.

– Sada svake subote imate neke proslave, žurke, uz obilje hrane i pića. Ispada da je svakog vikenda Nova godina, pa su ljudi izgubili osećaj za novogodišnja slavlja koja su se ranije unapred iščekivala i dugo prepričavala posle toga – kaže nam Jović, koji pamti izuzetne dočeke u hotelu Vranje gde je u velikoj sali bilo i po 350 gostiju.

– Bili su to dani u kojima se uživalo u iću i piću, ali i prilika da se druže prijatelji sa posla, kumovi, rođaci na zejedničkoj novogodišnjoj večeri uz obavezno pečeno prase – ostalo je upamćeno sećanje   najstarijeg vranjskog ugostitelja Dimitrija Stankovića – Mite Tatabita, legendarnog vlasnika kafane Proleće, koji je nedavno preminuo.

Stanković je govorio da su novogodišnje zabave obavezno počinjale uz klarinet Kurte Ajredinovića, harmonikaše i violiniste iz Gornje Čaršije. Pevala je Stana Karaminga stare vranjanske pesme, dok se mezio sir, kiseli kupus, ispijala domaća rakija i crno vino, dok se na stolu hladilo rskavo ispečeno prase u komadu.

Dočeci Nove godine kojima su tradicionalno prisustvovali i prijatelji iz Kumanova i Skoplja, organizovani su u salama restorana Evropa, hotela Vranje, Simpovom hotelu na Pržaru, ali i u restoranima društvene ishrane u Gradskoj pekari i Kompaniji Jumko.

Kako su nekad Vranjanci slavili novogodišnje praznike: Od svega je ostala samo nostalgija 2
Doček nove 1963.godine Hotel Vranje. Foto:Kolekcija Slobodana Stojkovića

-Nastupali su Bakija Bakić sa svojim orkestrom uvek u ponoć i on bi prošetao kroz sve vranjske restorane da zadovolji sve Vranjance. Pevali su i Staniša Stošić, Snežana Savić na početku svoje pevačke karijere – pričao nam je  Tatabit.

Za stolovima su sedeli direktori sa običnim radnicima. Profesori i učitelji sa advokatima. Policajci i obični gradski činovnici. Svi najsvečanije odeveni i sa obaveznim kravatama i maksi haljinama jake boje u kojima su bile odevene Vranjanke. Šminka i frizure bile su u drugom planu, ali svečane i diskretno urađene uglavnom u „kućnoj radinosti“.

Slavlja su trajala do zore. A, onda bi gosti često praćeni muzikom kretali kući uz po čašu kuvane rakije i vrele penjurlije. Susretali se na ulicama Vranja i jednim drugima čestitali novu godinu uz zagrljaje i poljubce.

Kako su nekad Vranjanci slavili novogodišnje praznike: Od svega je ostala samo nostalgija 3
Doček 1973.godine u Kompaniji Jumko.Foto:Kolekcija Slobodana Stojkovića.

Danas od čuvenih mesta gde su se organizovale novogodišnji dočeci nema restorana Evrope, hotela Vranje, Gradske pekare, a više se ne organizuju ni proslave u Jumku. Nema Bakije, Staniše, Kurte, Bekana, nastupaju neki novi klinci. Po restoranima su uglavnom mladi. Oni stariji sede kod kuće, jer i ovde su se vremena promenila u svakom pogledu, pa i kada su u pitanju proslave Nove godine.

Nema više kuvane rakije i penjurlija pred zoru, a retko gde se u novogodišnjoj noći služi vruće pečenje od prasetine ili jaretine. To se može probati samo na kućnim trpezama. Neki novi klinci muzikom boje novogodišnju noć uz mnogo pirotehnike i vatrometa, ali i one druge opasnije pucnjave.

Vremena su se promenila svuda, a u tom pogledu ni Vranje i Vranjanci ne zaostaju, prepuštajući se u novogodišnjoj noći veselju koje ima više komercijalni, a manje onaj stvarni novogodišnji užitak.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari