Kako su pre 20 godina trubači "ozvučili" Knez Mihailovu, a otporaši darivali prolaznike? 1Foto: Danas

I pre 20 godina se u ovo vreme pisalo i pričalo o Dragačevskom saboru ili (u punom nazivu) godišnjem trubačkom festivalu i festivalu folklora i narodnog stvaralaštva, u narodu poznatijem kao Saboru u Guči, a na stranicama Danasa zabeležena je njegova gromoglasna promocija u centru Beograda.

„To je muzika, a ne ono što ti slušaš, uspeo je da nadjača jedan deda orkestar Bobana Markovića, obraćajujući se unuku preksinoć na kraju ulice Knez Mihailove u Beogradu. Njih dvojica, kao i većina od nekoliko stotina ljudi, slučajno su se zatekli na mestu održavanja defilea trubača u okviru manifestacije „Guča u Beogradu“ povodom četrdesetog Dragačevskog sabora trubača“, stajalo je na početku reportaže iz najužeg centra srpske prestonice.

Autor teksta prisustvovao je i hodajućoj reklami u vidu muziciranja joč četiri orkestra i KUD-a „Dule Milosavljević iz Čačka“, na potezu palata Albanija – Kalemegdan, kao i konferenciji za medije gde je najavljen dolazak 500.000 posetilaca iz Srbije i sveta, ali i propitivao prolaznike za utiske o prezentovanom melosu u centralnoj pešaškoj zoni.

„Zanimljivo je ovo, dobro da su se setili. Iako uglavnom slušam rok muziku, trubači mi nisu strani, jer sam odrastao u takvom kraju, kaže jedan student iz Smederevske Palanke. Najpozitivniji je ipak bio komentar na engleskom – It `s beatiful… I can`t see anything from here, rekla je oniža gošća Beograda, koja je produžila da se probije napred da bi što više videla, konstatujući kako su muzika i narodne nošnje u kojima su bili članovi KUD „divne“. „Al` se Beograd seljači, jedini je negativni komentar koji smo uspeli da čujemo“.

U izveštaju našeg lista opisan je i spontani susret trubača i otporaša.

„Videvši sa prozora svojih prostorija na kraju Knez Mihailove da se na ulici nešto na dešava, članovi Otpora strčali su se dole s kesama punih bedževa i šibica, oko kojih su se koji sekund potom grabili građani učesnici defilea… Odmah je pored crvene zastave sa belom pesnicom istaknuta i tabla s natpisom „24.9. gotov je!…“, a potonji izbori, pomenutog datuma, označili su početak kraja režima predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Dve decenije kasnije odustalo se od čuvenog višednevnog trubačkog takmičenja, uz propratno izjedanje i opijanje po lokalnim kafanima i pod šatorima, mada su u junu s vrha vlasti stizala uveravanja da epidemija korona virusa u našoj zemlji ne može ništa ni ovom ni drugim masovnim muzičkim događajima u Srbiji.

“Festival Egzit biće održan od 13. do 16. avgusta, dok će niški festival Nišvil i festival Lavfest u Vrnjačkoj banji biti održani u standardnim terminima – od 13. do 15. avgusta, odnosno od 6. do 8. avgusta. Festival Guča ove godine biće održan od 6. do 9. avgusta, beogradski festivali Bir Fest i Mjuzik Vik na Ušću, biće održani od 20. do 23. avgusta, odnosno od 28. do 30. avgusta, dok će Beogradski festival igre početi 11. septembra, saopšteno je posle sastanka predstavnika naborojanih festivala sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Tog 4.6.2020, dakle samo par nedelja pre održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora, za čije potrebe su (prema saznanjima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK-a, epidemiologa Zorana Radovanovića…) prikrivani podaci o stvarnom broju zaraženih korona virusom i umrlih od kovida 19, objavljena je i sledeća rečenica povodom pomenutog skupa.

“Predsednica Vlade je, među prvim državnicima u svetu, dala podršku održavanju festivala u Srbiji u avgustu mesecu, što su mnogobrojni svetski mediji preneli kao pozitivnu vest”.

Kada su u julu “buknule” pomenute korona brojke svi planovi sva obećanja su pali u vodu, mada je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma nedavno digao “rampu” za održavanje vrlo posećenog vašara u tom gradu, uprkos opštoj zabrani većih okupljanja ljudi.

“Festival trube 2020. uopšte neće biti održan, imajući u vidu situaciju u našoj zemlji i regionu. Ne želimo da ugrožavamo ničije zdravlje i okupljamo veliki broj ljudi na jednom mestu”, objavio je prošlog meseca gradonačelnik Lučana Milivoje Dolović, uz informaciju da se Sabor pomera za 2021. godinu.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari