Kako Vučićeva retorika utiče na širenje mržnje među susedima: Dan posle pompe o Jasenovcu polomljena BG tablica na Braču 1Foto: Bojan Cvejić

Još od najave privatne posete Jasenovcu mimo diplomatskih procedura koju je planirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tenzije između predstavnika vlasti Srbije i Hrvatske ne jenjavaju, tabloidi sve žustrije pišu o „ustašama“ i „zloj“ Hrvatskoj, a posledice, nažalost, počinju da osećaju obični građani.

Nije se poslednjih godina događalo da se turisti iz Srbije žale na to kako su dočekani u Hrvatskoj, naprotiv. Međutim, Ana B. Iz Beograda je pre nekoliko dana imala negativno iskustvo na letovanju, a to povezuje upravo sa zapaljivom retorikom ovdašnjih političara.

– Negde usred pompe oko Vučića i Jasenovca polomili su nam nosač i iščupali beogradsku tablicu sa automobila na Braču. Automobil je bio parkiran na uobičajenom mestu uz put, incident se verovatno desio tokom noći. Ujutru je pokidanu tablicu primetio vlasnik kuće u kojoj smo iznajmili smeštaj i ponudio nam da parkiramo na manje prometnom mestu. Ne znamo da li je polomljena tablica posledica tenzija koje su poslednjih dana stvarane, ili je puka slučajnost, ali činjenica je da već šest godina letujemo baš u ovom mestu, svraćamo i u Split i nikada se ništa slično nije dogodilo. Da stvar bude smešnija, poreklom smo iz Dalmacije – priča Ana.

Ona dodaje da godinama dosta vremena porodično provodi upravo u Dalmaciji, da su uvek dočekani kao i svi drugi turisti, „a možda čak i malo lepše jer govorimo istim jezikom i lakše je sporazumeti se“.

Na pitanje da li zapaljiva retorika političara najviše utiče na obične građane, sociološkinja Vesna Pešić odgovara potvrdno.

– Naravno da ima posledice što se bez ikakvog razloga Vučić i njegov trbuhozborac Vulin kače sa Hrvatskom s kojom odavno Srbija nema nikakvih razloga za sukobe, a ni oni sa nama. On je izmislio da kao privatno lice, bože moj osetljivog srca, postavi jedan cvetak u Jasenovcu. On vrlo dobro zna da ne može da putuje u inostranstvo privatno. Pet najviših državnih funkcionera moraju da idu preko protokola u inostranstvo i organizovano radi bezbednosti, a nikako sami i privatno, ali s kamerama – ističe Pešić.

Ona dodaje da Vučić i ovde ima ogromno obezbeđenje i da ne može „privatno da luta sam“.

– Dovoljno je da kao predsednik susedne države doživi neku neprijatnost, npr. da neko baci kamen, država koja pruža gostoprimstvo je odgovorna za njegovu bezbednost. To su elementarne stvari koje Vučić vrlo dobro zna, ali iz svojih razloga, verovatno zbog skrivanja neke debele korupcije, svađa se sa Hrvatskom ne misleći da su brojni naši građani tamo na odmoru. Nama koji oduvek letujemo u Hrvatskoj neka se desi ko zna šta, on na građane ne misli. Sam je sebi jedina i najveća ljubav. Baš ga mnogo zanimaju građani Srbije, to mu je poslednja rupa na svirali. Sve zajedno, to je ogromna sramota za samoga Vučića i Srbiju, no njegovi putevi su đavolji oduvek bili – smatra Pešić.

Balša Božović, direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije, kaže za Danas da ni hrvatske ni srpske nacionaliste nikada nisu interesovali građani u Hrvatskoj i Srbiji.

– Najvažnije im je bilo i biće da oni ostanu na vlasti, homogenizujući biračka tela na mržnji koju seju preko medijskih mašinerija. Nekada su zbog toga život gubili na stotine hiljada nedužnih, danas će nekome biti upropašćen odmor, a sutra će ponovo račun neodgovornih režima u Zagrebu i Beogradu plaćati Srbi u Hrvatskoj na čelu sa Pupovcem i Hrvati u Srbiji na čelu sa Zigmanovim. To je sva tragedija ove balkanske krčme – zaključuje Božović.

Sociolog i istraživač BIRODI-a Zoran Gavrilović ukazuje za Danas da tri deceniije posle ratnih sukoba na našim prostorima, verbalni rat nije završen.

– O medijskoj dimenziji rata mnogo je studija napisano. Odgovornost političara je da imaju u vidu posledice izgovorenih reči, jer na prostoru ex Jugoslavije, ratne rane još uvek postoje i odgovornost na političarima je da ako ne mogu da ih zatvore, makar ne otvaraju. U meilovima i twitovima koje sam dobijam od pristalica SNS, a među njima profesora prava sa privatnih fakulteta, dobijao sam rečenice iz govora funkcionera SNS-a uključujući i teze iz teksta Elita i plebs Aleksandra Vučića. Govor mržnje je samo drugačiji način da se neko etiketira i učini „metom“. Reči znaju da budu ubitačne kao i municija – ukazuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari