Vučić o pokušaju odlaska u Jasenovac: Nisam hteo da banem, poseta nije bila nikakva tajna 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije, sazvanoj povodom jučerašnje zabrane ulaska na teritoriju Hrvatske, da nije želeo da „bane“ u Jasenovac, te da su domaći i regionalni mediji tako preneli.

Govoreći o zabrani odlaska u Jasenovac, Vučić kaže da se ova vest nije pojavila u „srpskim medijima“.

Primetili ste da prvi put, slučajno ili ne, informacija o mom ne odlasku u Jasenovac nije došla iz srpskih medija. Informaciju je objavio Jutarnji.hr, istakao je on.

„Mi smo hteli u tišini da predamo notu. Krenuli su zato u napad sumanutim argumentima, Vučić će da dođe da položi cveće i položi sveće. Naš greh se svodi na to da sam želeo da uđem u zemlju EU i položim cvet“, napomenuo je Vučić.

Oni su rekli da želim da banem i dođem u tajnu posetu, rekao je Vučić i pokazao naslovne strane novina koje su pisale o zabrani njegove posete.

„To su mediji koji su rekli da sam pravio cirkus. Sve ću analizirati. Informaciju o mom (ne)odlasku u Jasenovac objavljuje Jutarnji list, a iz Beograda ne stižu reakcije. Mislili su da ćemo da izađemo u javnost, zato su krenuli u napad sa ne besmislenim, nego sumanutim argumentima. Zamislite, „Vučić je hteo da dođe na našu tertioriju da položi cveće i upali sveću“. Zamislite taj haos da dođem i ostavim cveće, možda je problem u traci na vencu koja bi bila u bojama naše zastave. Da to nazivate provokacijom je, ne samo preterano, nego me je iznenadilo da je moguće da neko povede takvu kampanju“, kaže Vučić.

Ističe da su hrvatski mediji preneli vest sa praktično istim naslovom, i sve naslovne strane bez izuzetka u najgorem svetlu govorile su o njemu i Srbiji.

„Ovo u Srbiji nije slučaj i ponosan sam. Kod nas smo imali naslovne strane koje su copy-paste njihovih. Kažu da sam hteo da banem, a to kažu i u medijima“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, 2. septembra 2021. godine, mesec dana od „Oluje“ prvi put je kontaktiran Plenkovićev kabinet. U kontakt su stupili ljudi iz Vučićevog kabineta, a da bi Jasenovac posetio 10. septembra.

„Dva dana kasnije, 4. septembra stiže odgovor da se poseta pomeri zbog „unutrašnje političke situacije“. Mi smo to prihvatili, a o tome nikoga nismo ni obavestili, tako se to radi sa partnerima. 1. marta smo ponovili molbu, a nakon dva dana, dobili smo poruku „posjet nije dobrodošao u ovom trenutku“. Doneo sam odluku da ne odemo u Jasenovac, a nikome o tome nismo kukali niti smo se žalili“, rekao je Vučić.

Kako je doda, došao je treći put i o tome obavestio Pupovca.

„Rekao sam mu da, ako misli da treba, da obavesti Plenkovića o planu da dođem, on je to i uradio. To nije nikakva tajna bila, znali su sada, a znali su i prethodna dva puta. Rekao sam da ćemo poći i doćui u Jasenovac, da ćemo biti korektan, da ćemo poneti jednu kameru, a o događaju bismo naknadno obavestili javnost. Sramota je da 81 godinu od osnivanja Jasenovca nijedan srpski predsednik nije tamo otišao“, istakao je on.

Ističe da je hteo da pokaže poštovanje prema srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama, i ništa više od toga.

„U četvrtak, 14. jula, u Predsedništvu su mi preneli molbu da ne idem u Jasenovac i da su iznenađeni odlukom o neformalnoj poseti. A onda je usledio cirkus od pola 8 ujutru, bez da smo išta uradili, a bes se svodi na to da sam hteo da uđem u zemlju EU, da sam hteo da položim cvet na mesto gde je na stotine hiljada Srba ubijeno. Nelogično mi je da se zabrani da se ovako nešto govori, a da se sve pravda provokacijama. Argument da sam sve radio uoči „Oluje“ je laž, jer sam sve radio od septembra prošle godine, nije istina ni da sam hteo na more u Hrvatsku, ali ja ne želim na more, nisam zainteresovan za more, mene zanima Jasenovac. Pošto su ovde govorili da je Tadić bio u Jasenovcu, da vam kažem, nije, nije išao nikada kao predsednik“, kaže Vučić.

Ističe da je sudbina Jasenovca jeziva u svakom smislu i da je bio najgori logor po monstruoznosti i broju ubijenih, a ujedno je reč o logoru koji nikada nije oslobođen.

„Ne postoji nijedno stratište ovakve veličine i ovakve monstruoznosti na prostoru bivše Jugoslavije, a slučajno je stratište srpskog naroda. Mislio sam da je to činjenica i za Hrvate. More i Jasenovac je neukosno da se mešaju, meni nije stalo do mora, stalo mi je samo do Jasenovca“, navodi Vučić.

Kaže, sramota je da nijedan srpski predsednik nikada nije bio u Jasenovcu. Naveo je da Boris Tadić nije bio u Jasenovcu, već da je on bio u Gradini.

„Nije im provokacija što ste ubili decu na Petrovačkoj cesti, ali je provokacija kada se za to podigne optužnica? Ćutimo kada pričate o velikostpskoj agresiji gde god stignete, ali zato o Jasenovcu i srpskim žrtvama – tišina. Shvatili smo da je za nas to zabranjeno mesto, ali ćemo da radimo da u glavama srpske dece ne bude zabranjeno mesto. Moramo da gledamo u budućnost, ali prošlost ne smemo da zaboravimo, tako da ćemo da imamo velike promene u prosvetnom sistemu, ulagaćemo u knjige u istorijografije i slično. Nemamo pravo da govorimo sa nipodaštavanjem drugih žrtava, ali isto tako niko ne sme da nipodaštava naše žrtve“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da što se nas tiče mi hoćemo da imamo civilizovanu komunikaciju sa Hrvatskom, te da „nema problem sa tim što ga nečiji mediji ne podnose“.

„Da biste znali kako da se ponašate u budućnosti, morate da znate i šta se desilo u prošlosti. Biće promene i u obrazovnom sistemu“, kaže.

Vučić je rekao da kad god je išao u BiH uvek je obavestio sve o njegovom dolasku. Ističe da je tako i sada, pokušali smo sve dogovorom, ali nikada nije bilo vreme za odlazak u Jasenovac i nikada neće doći vreme.

Ističe da je ponosan jer je Beograd danas kosmopolitiski i srpski grad i da je upravo ovo razlog zašto ga pojedini ne vole. Kaže da su se prethodne vlasti trudile da se nikome ne zamere, pa zato nisu ni pominjale Jasenovac.

„Da nemamo ulicu jasenovačkih žrtava u Beogradu, to je sramota! I izvinjavam se što sam to promenio, ali tako ću nastaviti i Beograd će ostati kosmopolitski i srpski grad“, kaže Vučić.

Na pitanje da li ga je kontaktirao neko iz hrvatskih vlasti, kaže da ni sa kim sem Pupovca nije razgovarao.

„Ne znam ni o čemu bih. Poštujem ih, ali kada ovako nešto uradi, posle naše maksimalne korektnosti, ne znam šta bih vam rekao. Neću nikome da se dodvoravam dok sam živ. Da idem da se kupam u moru da bih bio dobar Srbin, neću. Mene more ne zanima, zanima me partnerski odnos. Uvek ćemo drugačije da gledamo na NDH i na dešavanja 90-ih i i jedni i drugi imamo svoje razloge“, rekao je Vučić.

Na pitanje zašto Vučić po treći put nije ispoštovao protokol kada je reč o poseti Jasenovcu, predsednik kaže da se preko Ministarstva spoljnih poslova ide kada je reč o posetama na najvišem nivou.

„Grčić Radman je došao u Petrovaradin bez odobrenja našeg Ministarstva i niko ga nije zaustavio na granici. Ministar znanosti i obrazovanja je bio u junu, gradonačelnik Osjeta u maju je bio u Subotici… Niko ih nije zabranio niti zaustavio. Kad god mi kažu, ja ću da odem. Za mene je odavanje počasti srpskim mučenicima od najvećeg značaja i kad god mi odobre, otići ću, ali se plašim da od tog posla nema ništa“ izjavio je Vučić.

Napomenuo je odgovarajući na pitanja da je pokušao da ode u Jasenovac u tišini, ali da nikada nije bilo vreme.

„Molim one da mi ne zamere što sam hteo da idem u Jasenovac, a ne u Rovinj. Ne ljutite se što mi je Jasenovac važniji od svakog mora i od Jadranskog mora i od svakog“, kaže.

Naglasio je da je službeno hteo da dogovori posetu Jasenovcu, ali nije hteo da prihvati da opet nije vreme.

Aleksandar Vučić planirao je juče privatno da poseti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti mu nisu dopustile ulazak u zemlju.

Premijerka Ana Brnabić rekla je ovim povodom da je taj postupak hrvatskih vlasti „najveći skandal u modernoj istoriji Srbije i Hrvatske“.

Kako je Danas ranije pisao, ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske poslalo je 15. jula notu u kojoj se Ambasada Srbije obaveštava o razlozima zabrane dolaska predsednika Aleksandra Vučića.

Ovim povodom Vučić je objavio na Instagram nalogu Budućnost Srbije fotografiju spomenika u Jasenovcu uz komentar „Samo vi radite svoj posao. Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti“.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je notu Ambasadi Hrvatske u Srbiji povodom odluke hrvatskih vlasti da se ne dozvoli poseta predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu.

„Ovo nije izlet na more. Predsednik države je zaštićena ličnost. Ovo takođe zahteva uključivanje hrvatskih vlasti. Kada prelazimo granice, to najavljujemo diplomatski, što znači slanjem note. To se ovde nije desilo. Ne mogu se tek tako prelaziti granice. Ako je reč o normalizaciji odnosa, iskrenom dijalogu, onda je trebalo da dođe do takvih razgovora da bi do takve posete došlo“, izjavio je ovim povodom ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman na vanrednoj konferenciji za novinare.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari