Kako zlatna viljuška simboliše Stefana Nemanju?

Jug Cerović, autor odbačenog predloga zlatne viljuške kao spomenika Stefanu Nemanji, govori za Danas

Ostavite komentar


  1. Ta tzv.zlatna viljupka je samo još jedan dokaz da je 90 odsto naše istorije običan mit. Koje zlatne viljuške ,sunceti , i šta su to jeli zlatnim viljuškama! Proso, ovas… kad nije bilo ni krompira, ni kukuruza…osim mesa životinja koje se na "dvoru" čerečilo masnim rukama, kao uostalom i na svim dvorovima u to vreme. A ja bih voleo da vidim makar jedan sačuvan artefakt iz tog "zlatnog" vremena, pa makar bio i od gvoždja…!

  2. Нека на споменилу С.Немањи уграде и једну , или 2 виљушке,не мора само једна виљушка..Али да буде као симбол,да се зна какве смо ми били културе ??????

  3. Prvo, u Nemanjino vreme nikakva (dakle, ni zlatna) viljuška nije postojala, ona je “izmišljena” u 14. veku (na sasvim drugom mestu)! Uzgred, jedini doprinos “srpske kuhinje” svetskoj su drvena kašika i kajmak! Drugo, u Srednjem veku (još) nema države i (još) nema ni Srba (ni srpskog naroda) – i države (i nacije) i narodi nastaju u građanskim/buržoaskim revolucijama kao dovršetak procesa razdvajanja rada i kapitala (i svojine), pa nema ni “srednjovekovne srpske države”!

    1. kakve zlatne viljuške za običan narod,bože nas sačuvaj i od nacionalista i od autošovinista.

  4. Mister Hajd molim te ne sramoti se, odlazeci u drugu krajnost! Ovim komentarom demonstrirao si natprosecnu glupost. To sto nikad nisi nista procitao o istoriji Srba trebalo je da te obeshrabri da ostavis bilo kakav komentar na ovu temu. Kazes da bi voleo da vidis bilo kakav metalni predmet iz tog perioda nase istorije, pa idi do muzeja i gledaj!!!

  5. Ако вам смета српска виљушка из средњег века, за вас србофобе имамо ми бољи предлог – ЗАРРРРРРЂАЛА КАШИКА ИЗ 20. ВЕКА! Шта кажете? Можно?

    PS. Обратите пажњу како сам луцидно написао "можно" да помислите да сам Путинов шпијун.

  6. Evo nekoliko ideja za spomenik AVu:
    Veliki kantar, na njemu beba, a kantar pokazuje kilo i šesto. Manje više.
    Drugi predlog. Mantil na podu i velika flašica vode.
    Itd..

  7. Samo pateticni, nedorasli, palanacki, neuki narodi kao mi se busaju u prsa ovakvim budalastinama kao sto je ova o koriscenju viljuske na srprskom srednjevekovnom dvoru o cemu uzgred, ne postoji nikako validno svedocanstvo sem jedne freske na kojoj stoji jedan predmet koji podseca na viljusku pa je neko od toga napravio nekakvu nacionalisticku galamu u cilju da pokaze koliko smo mi kao napredni i civilizovani u evropskom kontekstu, sto realno nikako ne stoji. Srednjevekovna Srbija je bila jedna dosta zaostala zabokrecina (kao i mnoge srednjevekovne drzave istog perioda) koja nikad nije stvorila ni efikasnu administraciju niti jedan veliki i znacajan grad koji je preziveo dan danas sa bilo kakvim slojevitim nasledjem. Nemanjici su bili jedna zavadjena dinastija koja nikad nije stvorila nekakvu ozbiljnu stabilnost i uslove da se podrucje kojim su vladali razvija u nekom kulturnom ili ekonomskom smislu. Bilo je nekih pokusaja ali sasvim neuspesnih. To nije sramota i to treba prihvatiti.

  8. Vilj je na turskom slon, po kome su dali ime za viljsku. Fridrih I Barbarosa je 1189.predvodeci treci krstaski rat svaratio u Nis gde ga je docekao Stefan Nemanja. Naravno Barbaraosa je imao i svoju kuhinju gde se jelo sa zlatnim priborom, pa eto porekla price. Dakle 200g. pre Kosovskog boja. Pre bih rekao da je gospodin Marko Kraljevic kao turski vazal doneo ime viljuska. Marko je samo jednom ratovao i to protiv Srba i Vlaha, pa je imao vremena i da siri turske obicaje po Srbiji.

  9. Ovo za državu je apsolutno tačno, no su kajmak Mongoli pravili pre Srba i danas ga prave.

  10. Oluja: Nastanak nacionalnih država je naravno složeno i često kontroverzno pitanje; možda ne postoji "sred. srpska država" ali bi i beskompromisni marksista morao priznati da je postojala "srednjevekovna Srbija". I da je uspomenu na tu državu sačuvala narodna poezija i sl. da bi u romantizmu nastajale države sa nacionalnim predznakom. Svuda tako, nikakav srpski specijalitet (ili, što je Oluji možda bliže, još jedna srpska naopakost). Kritička istoriografija da, ali da se ne presoli.

  11. @Neverica: Čitaj, more, šta čovek piše. Ne pominje metalne predmete (u buzdovanuma i ćuskijama sigurno nismo oskudevali, k`o ni danas), nego konkretno viljuške! Dakle, `de se dede car-Nemanje escajg?!

  12. G-dine Nediću, ne samo da nije postojala “sred. srpska država” (kao ni bilo koja druga), nego nije postojala ni “srednjevekovna Srbija”, a “narodna poezija” o kojoj govorite (kao i/ili romantičarska poezija) nastala je mnogo kasnije ili su naknadno u nju ubacivana “srpska” imena, pridevi, oznake… I, nema potrebe da mi „podmećete“ šta mi je bliže, precizno sam napisao šta mislim/znam o temi (i to baš ono što su znali već kritički istoriografi u Srbiji još u 19. veku, Ilarion Ruvarac I drugi)!

  13. Kad kazu izgradnja modernog spomenika pomislim na Teslu ispred ETFa i moderno-diletantski rad sa likom Tesle na Aerodromu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.