vakcinacija protiv korona virusa (COVID-19) na Beogradskom sajmuFoto: FoNet/Božana Pavlica

Koji su simptomi zaraženih korona virusom, koji su vakcinisani, u odnosu na one koji nisu? To je pitanje koje u poslednje vreme, otkako vlada zarazniji delta soj, koji je uzrokovao i veliki porast novozaraženih, zanima mnoge.

Iako vakcina ne štiti u potpunosti od zaraze, što je već poznato, ono štiti od teških simptoma i smrti. To su pokazali i podaci koje je Index dobio od stručnjaka.

Index je razgovarao sa rukovodiocem Kriznog štaba KB-a Dubrava, infektologom Brunom Baršićem, koji je istakao kako je prosečna starost hospitalizovanih zbog korona virusa 69 godina, te naveo kako je ključan problem u tome što nisu vakcinisani. Tek je mali udeo hospitalizovanih koji su vakcinisani.

„Vakcinisani puno blaže obole, to znamo iz ambulante, malo šmrcaju, boli ih grlo, imaju malo temperaturu i to im prođe. Samo nam je jedna vakcinisana osoba završila na intenzivnoj i umrla. Reč je o osobi od 90 godina, on je bio pozitivan, ali nije umro od korona virusa, primljen je kod nas radi epileptičkog napada. Od korona virusa nam od vakcinisanih niko nije umro“, istakao je za Index dr Baršić.

Od 1. avgusta, kad im je, kaže, krenuo delta talas, imali su dosad 92 pacijenta na kovid odeljenju. Od njih 92, samo ih je osam bilo vakcinisano.

„Vidi se da nemamo puno hospitalizovanih koji su vakcinisani. Uglavnom su to nevakcinisane osobe, među kojima ima i mlađih. Tako smo imali 12 pacijenata mlađih od 50 godina. Umrla nam je jedna ženska osoba koja je rođena 1972. Nije imala hroničnih bolesti, umrla je od upale pluća uzrokovane kovidom. Nije bila vakcinisana“, rekao je za Index dr Baršić.

Najmlađi koji je imao pneumoniju je 87. godište

Navodi kako nemaju puno vakcinisanih te da ako se i razbole, uglavnom imaju blaže simptome.

„Nažalost, imamo dosta starijih preko 80 godina koji nisu vakcinisani, to je problem jer nam nije bitno palo starosno doba bolesnika. Problem je što nismo potpuno vakcinisali staračku populaciju“, kazao nam je, navodeći kako su oni posebno u opasnosti.

Istovremeno, dodaje, teže oboljevaju i mlađi.

„Najmlađi koji je imao pneumoniju je 87. godište, drugi 84. godište, imamo dosta onih koji su 70. godište. Niko od njih nije vakcinisan, a imaju teške kliničke slike“, kazao nam je na kraju razgovora dr Baršić.

HZJZ: Ovo su ozbiljniji simptomi

Index je kontaktirao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, iz kojeg su im rekli da su najčešći simptomi kod osoba obolelih od kovida-19 koje nisu vakcinisane povišena telesna temperatura, kašalj, umor, bolovi u mišićima, grlobolja, proliv, gubitak ukusa i/ili mirisa, dok se kod osoba koje razviju ozbiljnije simptome javlja osećaj nedostatka vazduha, kratak dah, bolovi ili pritisak u prsima.

Neke osobe zaražene SARS-CoV-2 virusom, dodaju, mogu biti i bez simptoma (asimptomatske), a uprkos tome mogu, kao i oni sa simptomima, biti izvor zaraze za osobe u bliskom kontaktu.

„Vakcine protiv kovida-19 su delotvorne u sprečavanju bolesti, posebno teških oblika bolesti koji mogu završiti hospitalizacijom ili smrću. Na osnovu trenutno dostupnih literaturnih podataka, ako se potpuno vakcinisane osobe zaraze i razviju simptome, klinička je slika u pravilu blaža nego u nevakcinisanih osoba. To znači da vakcinisani imaju manje šanse da će biti hospitalizovani ili umreti od osoba koje nisu vakcinisane“, odgovorili za Index u HZJZ-u.

Evo koliki je udeo vakcinisanih i nevakcinisanih među obolelima, hospitalizovanim i umrlima

U HZJZ-u ističu kako su napravili analizu udela vakcinisanih i nevakcinisanih među novoobolelima, hospitalizovanim i preminulima od ili sa kovidom-19 od 30. avgusta do 6. septembra ove godine.

„Bilo je 5.360 novoobolelih osoba, od kojih 4.384 osobe, odnosno 81.79 odsto nisu vakcinisane. U istom razdoblju hospitalizovano od ili sa kovidom-19 bilo je 178 osoba, od kojih 141 osoba, odnosno 79.21 odsto nije bila vakcinisana, dok je među 49 preminulih, njih 36 (73.47 odsto) nevakcinisano. Među osobama mlađima od 65 koje su preminule u istom razdoblju, nije bilo onih koji su vakcinisani“, pokazuju podaci analize koju je učinio HZJZ.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.