Kakvo je borbeno vozilo "Miloš" koje je učestvovalo u nesreći u kojoj je poginula žena? 1Foto: Mod.gov.rs

U saobraćajnoj nesreći danas oko 15 sati danas na putu Vršac – Pančevo, u sudaru automobila i borbenog vozila Vojske Srbije tipa „Miloš“ stradala je žena civil, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojno vozilo vraćalo se sa redovnog zadatka, a kako je navedeno u saopštenju na mesto udesa na ulazu u selo Vladimirovac, odmah su izašli nadležni organi i uviđaj je u toku.

„Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije izražavaju najdublje žaljenje zbog gubitka života u saobraćajnoj nesreći“, navodi se u saopštenju.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta Ministarstva odbrane, vozilo „Miloš“, čiji je nosilac razvoja i proizvodnje JP Jugoimport – SDPR, može se koristiti za patrolu i izviđanje, kao komandno ili sanitetsko vozilo, zatim za protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija i za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije.

Standardna verzija predviđena je za posadu od osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila s mogućnošću brzog iskrcavanja ili ukrcavanja kroz zadnja vrata ili zadnju rampu pokretanu hidraulički, dok je za četiri člana posade u prednjem delu obezbeđen ulazak i izlazak iz vozila kroz bočna vrata.

Vozilo može da se kreće brzinom većom od 110 km na sat. U slučaju oštećenja pneumatika točkovi sa takozvanim „run-flat“ ulošcima omogućavaju kretanje vozila do 50 km, a osim toga imaju i mogućnost centralnog upravljanja pritiskom u pneumaticima.

Borbeno vozilo „Miloš“ ima pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem tokom protivzasednih dejstava, osmatračke prozore zaštićene balistički, zatim sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu i komandno-informacioni sistem, kao i kamere za noćno osmatranje i vožnju, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

„Miloš“ može biti opremljen i daljinski upravljanom borbenom stanicom naoružanom mitraljezom kalibra 12,7 mm, za dejstvo danju i noću, zatim raketnim sistemima PVO, sistemom protivoklopnih vođenih raketa velikog dometa od 5 do 8,5 km, raznim vrstama ručno upravljanih oklopnih turela naoružanih mitraljezima i bacačima granata, kao i optoelektronskim termovizijskim i televizijskim i radarskim sistemima za osmatranje i kontrolu granica koji su montirani na teleskopskim stubovima različitih visina.

Oklopno telo od pancirnih čeličnih limova u osnovnoj verziji omogućava veoma visok nivo balističke zaštite i veoma visok nivo protivminske zaštite, a dodatna balistička zaštita je modularnog tipa. Konstrukcijom je omogućena brza zamena oštećenih ploča dodatnog oklopa u poljskim uslovima i postizanje različitog nivoa zaštite kombinovanjem balističkih ploča dodatnog oklopa, u zavisnosti od njegove namene. Na krov je ugrađeno šest bacača dimnih kutija kalibra 82 mm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.