Vučić: U prethodnih pet godina u naoružanje VS uvedena 204 borbeno-oklopna vozila 1Ilustracija Foto: MOD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u prethodnih pet godina u naoružanje Vojske Srbije (VS) uvedena 204 borbeno-oklopna vozila a da je još 65 u fazi izrade.

Vučić je posle prikaza novog domaćeg naoružanja i vojne opreme na Vojnoj akademiji u Beogradu rekao da u jedinice VS od danas ulazi još šest samohodnih haubica NORA, 12 vozila Lazar 3, PVO sistemi PASARS, modernizovani višecevni bacači raketa Oganj, automatski bacači granata kao i radarski sistemi.

„Ponosan sam na to što je Vojnotehnički institut uspeo da naoruža bespilotne letelice Pegaz i Vrabac. To je budućnost jer ko bude mogao bolje da osmatra i da ima naoružane bespilotne letelice imaće ogromnu prednost“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je u prethodne tri godine VS dobila 46 puta više oružja i oruđa nego od 2005. do 2008. godine.

„Stiže još 11 helikoptera H-145M, za policiju dva helikoptera Super Puma a jedan je već stigao. Strahovito raste njihova upotreba u spasilačkim i ratnim okolnostima, upotreba artiljerije, raketne artiljerije i dronova. Za nas je od velikog značaja da imamo u svakom trenutku veliki broj helikoptera, danas imamo pet ili šest puta više nego ranije“, kazao je Vučić.

Ocenio je da u svetu postoji „ogroman nedostatak oružja, oruđa i municije“ i da sve što proizvede, domaća namenska industrija može da proda „bukvalno za tri dana“.

„Svaka haubica NORA, svaka granata od 155 milimetara, danas ima po 10 kupaca. To pokazuje u kom smeru svet ide. Zato moramo da se okrenemo tome da kupimo delove koje ne možemo da proizvedemo sami pa da se oslonimo na sopstvenu proizvodnju u budućnosti“, kazao je Vučić.

Ocenio je da će odluka o povećanju plata za pripadnike vojske za 25 odsto od 1. januara „doprineti većoj popuni naših jedinica“.

„I danas ste videli da su vojnici sa juga i istoka Srbije ali verujem da ćemo ovim drastičnim povećanjem uspeti da motivišemo i ljude iz Beograda i Vojvodine“, kazao je Vučić.

Najavio je da je cilj da u narednih nekoliko godina VS bude među 50 najjačih u svetu.

„Još mnogo toga smo kupili ali je pitanje kada će i kako doći. Bar da uvezemo to što smo već platili, da nam ne propadaju pare“, rekao je predsednik Srbije.

Upitan za poređenje snaga Vojske Srbije i vojske Kosova, Vučić je rekao da to nije za poređenje.

„Nikog ne potcenjujem, ali to jednostavno nije za poređenje“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari