Iz novosadskog "Urbanizma" pozivaju građane da predlože kako će da izgleda Kamenička ada 1Foto: Urbanizam

Javno preduzeće „Urbanizam“ poziva sve građane, nevladine organizacije i stručnu javnost da predloži kako bi trebao da izgleda prostor Kameničke ade u Novom Sadu.

Oko ovog dela grada i poslednje zelene oaze u Novom Sadu, aktivisti i građani bore se sa vlašću i gradskim urbanistima već više od godinu dana, kada je i formiran Šodroš surviver kamp.

Sada su iz „Urbanizma“ pozvali sve zainteresovane da predlože kako će izgledati ovaj deo grada, a cilj je kako kažu, „pronalaženje najkvalitetnijeg urbanističkog rešenja u skladu sa navedenim planskim parametrima“.

Poziv traje do 31. oktobra ove godine i rešenja se mogu poslati na adresu ovog javnog preduzeća poštom.

Područje Kameničke ade na levoj obali Dunava dominantno je namenjeno kako dodaju iz „Urbanizma“ za park-šumu, u cilju maksimalnog očuvanja zelenog fonda u skladu sa uslovima zaštite prirode. Pored zelenila u manjem obimu planirani su i turističko-sportsko-rekreativni sadržaji i objekti kulture.

„Planiraće se sistem pešačkih, biciklističkih i trim staza od prirodnih materijala, kako bi intervencije u prirodnom okruženju bile minimalne. Kružni put biće dimenzionisan za veći broj ljudi, dok će se osnovna mreža dopuniti sistemom drugostepenih parkovskih staza i slobodnih pejzažnih oblika. Planirani putevi nisu namenjeni motornom saobraćaju, ni parkiranju, već isključivo pešacima i biciklistima“, rekli su iz „Urbanizma“.

Na teritoriji park-šume neophodno je obezbediti dve osnovne funkcionalne zone; jednu za veći broj ljudi koja je predviđena za šetnju, bavljenje sportom i drugim vrstama aktivnog odmora sa uređenim poljanama za igru i sportskim igralištima, te drugu zonu mirnog odmora, gde će se moći šetati i voziti bicikl kroz šumu.

„Veliki značaj u ovoj zoni imaju i vodene površine. Sadržaji za decu u okviru park-šume treba da budu u funkciji doživljaja boravka na otvorenom, učenja o prirodi i savladavanju različitih veština. U okviru ove namene moguće je predvideti izgradnju objekata u funkciji sporta, turizma (glamping turizam i vizitor centar), kulture i obrazovanja. Svi planirani objekti zajedno ne smeju narušiti prirodni ambijent, te zauzeti više od 2 odsto od ukupne površine ovog prostora. Treba predvideti karakterističan oblik različitih parkovskih elemenata: klupa, nadstrešnica, staza i odmorišta. Sve treba da je oblikovano u prirodnom stilu“, nastavljaju iz ovog preduzeća.

Na nekim delovima park-šume treba zadržati ili urediti livade i proplanke koje će posetioci koristiti za neki drugi način rekreacije ili odmora, „vodeći računa o načinu odbrane od poplava“.

Deo prostora, kako ističu, biće namenjen i za razvoj sportova na vodi. Na prostoru Kameničke ade planira se i kupalište i sportski tereni.

U središnjem delu Kameničke ade, u nebranjenoj zoni uz Dunav, moguće je planirati kupalište, tako da će se deo plaže formirati u zavisnosti od nivoa Dunava, dok peščani deo plaže ne sme sadržati ugostiteljske objekte.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari