Radovi na Šodrošu drugi dan: Policija ne dozvoljava aktivistima da pređu na Kameničku adu 1foto: Mladen Cvijetić

Radovi na Kameničkoj adi u Novom Sadu nastaljeni su drugi dan. Mašina za razminiranje “Milenijum tima” krči sve ono što je u ograđenom prostoru, a aktivisti više ne mogu da priđu ovom delu Dunava.

Policija stoji na samoj obali Kameničke ade, dok je nekoliko aktivista Šodroš surviver kampa preko puta njih, baš na Šodrošu, razdvojeni su vodom od nekih tek dva metra. Fosna koja je služila kao „mostić“ da se pređe sa jedne na drugu stranu je sklonjena.

Aktivisti poručuju da će ostati na Šodrošu i braniti šumu dokle god budu mogli. Probaće da „spasu šta se spasti bude moglo“. Pozivaju i građane da im se pridruže. Za sada sve prolazi mirno.

„Nemoguće je da građani Novog Sada učestvuju u boljoj viziji za svoj grad, nemoguće da struka pomaže gradu, ukoliko grad i gradske vlasti ne žele da čuju ništa što dolazi sa te građanske strane, a osnovni princip svakog demokratskog društva bi trebalo da bude i građanska participacija. To se pretvara u vrstu institucionalnog nasilja, kad vas neko ignoriše i, da kažem, šikanira“. izjavio je danas Brajan Brković.

Nakon prva dva dana pokušaja zaustavljana radova, gde su se aktivisti i građani sukobljavali sa policijom koja ih je obezbeđivala, te je njih petnaestak privedeno, juče je početak radova prošao mirno. Jedino je opet srušena ograda na delu Šodroša.

Protest povodom radova za pristupne saobraćajnice i privremeni most za izgradnju četvrtog mosta u Novom Sadu, biće održan u nedelju od 16 časova kod brodogradilišta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari