Kamila - vojvotkinja od Kornvola: Buduća kraljica 1Foto: BETAPHOTO AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool, File

Britanska kraljica Elizabeta II u nedelju je obeležila 70 godina vladavine, a u njenom saopštenju tim povodom jedna vest je najviše zainteresovala javnost Ujedinjenog Kraljevstva.

Kraljica je potvrdila da će je na prestolu naslediti najstariji sin Čarls, princ od Velsa, što nije iznenađenje, ali drugi deo u kome izražava želju da njegova supruga Kamila, najpoznatija po tituli vojvotkinja od Kornvola, dobije titulu kraljice, donekle je novina.

„Moja je iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga“, navela je kraljica Elizabeta.

Uobičajena procedura i jeste da vojvotkinja Kamila automatski postane kraljica ukoliko i kada Čarls postane kralj, ali zbog stava javnog mnjenja sugerisalo se da bi mogla da dobije titulu „princeza supruga“.

To je bio zvanični stav kada se princ Čarls oženio Kamilom 2005. godine i trajao je do danas.

Titula princa ili princeze bračnog partnera britanskog suverena nije neobična.

Tako su Filip, pokojni suprug kraljice Elizabete II, i Albert, muž kraljice Viktorije, imali titule princa.

Stav da bi i Kamila mogla da bude princeza, a ne kraljica tumačio se generalno negativnim stavom koji je britanska javnost godinama imala o njoj.

Optuživana je da je bila glavni uzrok raspada braka princa Čarlsa i njegove veoma popularne prve supruge princeze Dajane.

Stoga se stav kraljice Elizabete tumači i kao zvanična potvrda da je Kamila konačno prihvaćena.

Portparol Klarens Hausa rekao je da su princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola „dirnuti i počastvovani“ kraljičinim rečima, a poznavaoci britanske kraljevske porodice kažu da kraljica veoma ceni snaju, koja je društveno vrlo aktivna i predstavlja snažan oslonac suprugu.

Ljubav princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile preživela je sva iskušenja, a očigledno počinju da je prihvataju britanska javnost i mediji često veoma kritični prema privatnom životu britanske kraljevske porodice.

Najtiražniji britanski list Dejli mejl piše da kraljičina odluka pokazuje „jasan znak ne samo nepokolebljive podrške kraljice svojoj snahi već i dokaz kraljičine trajnoj naklonosti prema ženi koja je donela sreću njenom najstarijem sinu“.

Vodeći rivalski konzervativni tabloid Sandej ekspres govori o „poklonu kraljice Čarlsu na njen platinasti jubilej“.

Kamila, vojvotkinja od Kornvola, rođena je 17. jula 1947. u Londonu kao ćerka majora Brusa Šanda i plemenite Rozalind Mod Kubit, ćerke lorda Eškomba.

NJena prababa Alisa Frederika Kepel navodno je bila ljubavnica kralja Edvarda VII, Čarlsovog čukundede.

Čarlsa je navodno upoznala na polo meču početkom sedamdesetih godina, a prema drugoj verziji, upoznala ih je zajednička prijateljica. LJubav se odmah rodila, ali Kamila nije bila podobna za princezu od Velsa.

Zato se 1973. udala za Endrju Parker Boulza, a Čarls se oženio Dajanom. Vezu su ipak nastavili. Kamila se razvela 1995. nakon što je Čarls priznao javnosti svoju ljubav prema njoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari