Kamp u Kruševcu - primer kako Putinova informativna okupacija zloupotrebljava i decu u Srbiji 1foto screenshot facebook Bojevo Bratstvo Kruševac

– Normalizovanje sada čak i deci okupatorski vojnog amblema „Z“, predstavlja samo dalji korak ka prerastanju trenutne Putinove informativne okupacije Srbije u potpunu stvarnu, kaže za Danas advokat Čedomir Stojković, upitan da prokomentariše Dečiji sportski kamp realizovan prošlog meseca u Kruševcu, gde su se deca školskog uzrasta igrala rata glumeći vojnike Crvene armije.

Istovremeno su se u kampu viorile ruska i srpska zastava, a neki od organizatora nosili su majice sa slovom “Z”.

Stojković ocenjuje da je u pitanju zloupotreba prava dece kroz faktičku vojnu obuku uz imitacije oružja, koja je samo prilagođena uzrastu.

– Time se razara Konvencija UN o pravima deteta a posebno član 38 (zabrana regrutacije dece do 15 godina, samim tim i obuka za regrutaciju), ali se vrši i povreda zakona jer je organizovano normalizovanje i navikavanje dece na ideju nasilnih ratnih smrti suprotno zakonskom zahtevu za ostvarivanje najboljeg interesa dece. Učestvovanje stranaca u tome, ovde u Srbiji, i to agenata režima Vladimira Putina, posebno zabrinjava, jer su njegovi agenti na Bliskom istoku ranije takođe sprovodili te obuke nad decom, kojima su davali naivno ime „igre“ – ukazuje Stojković.

Prema njegovim rečima, neka od te dece su kasnije uzimala stvarna oružja, neka se čak opasivala i bombama, i bez ikakve svesti o značaju života, smrti, rata i politike, pucala u programirane mete, “o čemu svi imamo sećanja, a ima ih in internet”.

– Agenti Vladimira Putina u Srbiji su imali zadatak da pripreme stanovništvo na prihvatanje njegovog zločinačkog pohoda u Ukrajini, ali čak i da iniciraju ratne događaje na Balkanu. Programiranje dece na tim obukama da prihvataju stranu vojsku, i to rusku, kao svoju, samim tim i komande njihovog ratnog lidera kao da je u pitanju sopstveni, deo je informativne okupacije Srbije od strane Rusije, i posebno je deo pripreme te dece za njihovu kasniju zloupotrebu. Upravo onako kako se to danas čini u Rusiji, posebno u Čečeniji, gde se deci daje pravo oružje, a to je samo korak od onoga što je činjeno na bliskom istoku – ističe Stojković.

“U okviru kvalifikacionog turnira igre „Stazama Heroja – Deca Pobede“, deca školskog uzrasta iz Kruševca i Aleksandrovca imali su zadatak da pomognu jugoslovenskom partizanskom odredu i vojnicima Crvene armije u rešavanju taktičkih zadataka i pružanju lekarske pomoći ranjenim vojnicima. Igra je zaokupila i pažnju odraslih – roditelja i slučajnih prolaznika koji su joj se ubrzo i pridružili”, navodi se u Fejsbuk objavi Udruženja ratnih veterana “Bojevo bratstvo” iz Kruševca, koji su organizovali dečiji kamp.

U organizaciji su, kako su istakli, učestvovali i Gradska uprava Kruševac, Ambasada Ruske federacije u Srbiji, Ruski Dom u Beogradu i Srpsko-ruski humanitarni centar sa sedištem u Nišu.

Niko od navedenih ruskih zvaničnika nije odgovorio na pitanja Danasa koji je cilj kampa u kojem se deca igraju vojnika Crvene armije i zbog čega su učestvovali u njegovoj realizaciji.

GU Kruševac: Nismo pokrovitelji kampa

– Gradska uprava Kruševac nije bila pokrovitelj pomenute manifestacije, a samim tim nije ni učestvovala u organizaciji, ističu za Danas u GU Kruševac.

Kako dodaju, što se tiče učešća dece školskog uzrasta u bilo kojoj manifestaciji, nadležna je Školska uprava Kruševac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari