Kancelarija za KiM: Ni posle 21 godinu od napada na autobus u Livadicama, počinioci nisu nađeni 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podsetila je da se na današnji dan, pre 21 godinu dogodio bombaški napad na autobus „Niš ekspresa“ u Livadicama kod Podujeva, kada je poginulo dvanaestoro, a povređeno četrdeset troje raseljenih Srba.

„Više od dve decenije počinioci i nalogodaci ovog krvavog zločina nisu pronadjeni i kažnjeni. Zločin u Livadicama pokazuje da je nakon ratnih sukoba na Кosovu i Metohiji na scenu stupila organizovana kampanja terora i zastrašivanja, koja je imala za cilj završetak etničkog čišćenja srpskog stanovništva“, ocenila je vladina kancelarija.

U saopštenju je navedeno da obeshrabruje činjenica da političari u Prištini do danas nisu pokazali spremnost da se suoče sa zločinima nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji, koji po pravilu ostaju nerasvetljeni i nekažnjeni, pa je u takvoj atmosferi teško očekivati ozbiljniju normalizaciju odnosa na terenu.

„Ovo je mrlja i na licu medjunarodne zajednice, koja nije uspela da ispuni obaveze iz svog mandata i osigura bezbednost srpskom stanovništvu u pokrajini, što potvrdjuje i činjenica da se zločin u Livadicama dogodio u prisustvu vojnika КFOR-a“, navela je Kancelarija za KiM i još jednom apelovala na medjunarodnu misiju da ponovo otvori istrage za ovaj i sve druge zločine nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari