Kancelarija za KiM o pucnjavi u Donjoj Bitiji: Strahota srpske svakodnevnice 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je da je današnja pucnjava u centru sela Donja Bitinja, u opštini Štrpce, još jednom naglasila strahotu srpske svakodnevice na KiM, gde mržnja protiv srpskog naroda i svega što je srpsko postaje sve šire rasprostranjena.

„Učinilac tog ozbiljnog krivičnog dela, Albanac iz Suve Reke, pokazao je zastrašujući nivo mržnje, a činjenica je da se svi individualni akti nasilja protiv Srba na KiM oslanjaju na ideološku matricu, koju iz dana u dan kreira ekstremistički režim Aljbina Kurtija u Prištini“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se incident u selu Donja Bitinja izdvaja među drugim sličnim aktima nasilja svojom bizarnošću, s obzirom na to da je učinilac, osim što je pucao kako bi zastrašio Srbe, u dvorištu kuće lokalnog Srbina ostavio nadgrobni venac, a onda i meštanima u prisustvu policije psovao srpsku majku.

„Na KiM je u toku svakodnevno etnički motivisano nasilje usmereno protiv srpskog naroda, a u poslednje vreme se najčešće događa u vidu napada na srpsku imovinu, pa je tako i danas utvrđeno da je poharana kuća M. Joksimovića u Radevu, u opštini Lipljan“, naglašeno je u saopštenju.

Napominje se da se ne može prenebregnuti činjenica da su svi napadi simptom antisrpske društvene klime, koju metodično stvara Kurtijev šovinistički režim.

„Umesto što Priština svakodnevno Srbe tretira kao bića niže vrste, potrebno je uložiti napore da se, posebno u etnički mešovitim sredinima na KiM, gradi i promoviše suživot, ali to nije moguće očekivati od Kurtija i njegovih ideoloških sledbenika“, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari