Kancelarija za KiM: Oskrnavljena dvanaesta pravoslavna crkva od početka ove godine 1Foto: Kancelarija za KiM

Na teritoriji Kosova i Metohije oskrnavljena je dvanaesta pravoslavna crkva od početka ove godine, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na najnovijem udaru vandala našla se crkva Svete Petke, u selu Donja Šipašnica, u opštini Kosovska Kamenica, a oštećenja na crkvi su primetili žitelji sela kada su krenuli da rade na njivi, navedeno je u saopštenju.

„Ovaj napad dešava se u danima kada predstavnici privremenih institucija u Prištini pokušavaju da međunarodnoj javnosti predstave takozvano Kosovo kao oazu verske tolerancije i zonu bezbednosti za objekte Srpske pravoslavne crkve i zahtevaju od UNESKO da sa Liste svetske kulturne baštine u opasnosti, skine četiri srpske svetinje.

Međutim, ističe se u okviru saopštenja, u praksi i u svakodnevnom životu na teritoriji Kosova i Metohije „svedočimo brojnim napadima na hramove Srpske pravoslavne crkve, kojima se nedvosmisleno pokazuje netrpeljivost prema pravoslavnoj verskoj baštini i šalje poruka srpskom narodu da se ne mogu osećati bezbedno na svojim ognjištima, ni u hramovima“.

„Stoga postoji nasušna potreba da se bezbednost hramova SPC podigne na još viši nivo, a ne da se oni različitim inicijativama i pritiscima iz Prištine izlažu dodatnoj opasnosti“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izričito zahteva od nadležnih organa da se ovaj slučaj rasvetli, počinioci adekvatno kazne i da se ovakvom verskom ekstremizmu stane na put.

Gradonačelnik Kamenice potvrdio skrnavljenje crkve Sv. Petke na Kosovu

Kancelarija za KiM: Oskrnavljena dvanaesta pravoslavna crkva od početka ove godine 2
Foto: Kancelarija za KiM

Gradonačelnik Kamenice na Kosovu Ćendon Kastrati osudio je skrnavljenje pravoslavne crkve Svete Petke u Donjoj Šipašnici i nazvao taj čin neprihvatljivim vandalizmom, piše N1.

„Vera u Boga, bavljenje religijom, vrlo su lična pitanja i pravo je da se to vrši bez nanošenja štete ili opasnosti. Vrednost našeg društva je da gaji toleranciju, poštovanje i emancipaciju kako prosperitet ne bi ostao prazan marker“, objavio je Kastrati na fejsbuku.

Nepoznata lica su iz crkve Sv. Petke u selu Donja Šipašnica kod Kamenice u ponedeljak odneli putir, diskos i nafornik, piše Kossev pozivajući se na portal Gračanica onlajn, koji citira potpredsednika te opštine Bojana Stamenkovića.

Kosovska policija navodi da je na licu mesta zatekla oboren metalni stalak na kojem se pale sveće, te da su primetili da se crkva „ne koristi usled starosti i rizika od rušenja“.

Međutim, gradonačelnik iz redova Samoopredeljenja bio je decidan, piše Kossev.

Kancelarija za KiM: Oskrnavljena dvanaesta pravoslavna crkva od početka ove godine 3
Foto: Kancelarija za KiM

„Upražnjavanje vere je osnovno pravo zagarantovano zakonom. Moramo biti otvoreni za različita uverenja u našem društvu, jer je to preduslov za jednakost“, poručio je Kastrati na svojoj fejsbuk stranici.

On je kazao da su institucije dužne da osiguraju da svi ostvaruju svoja osnovna prava bez obzira na veru, etničku pripadnost i mesto prebivališta.

„Huliganizam prema verskim objektima je neprihvatljiv. Od vitalnog je značaja da različite zajednice pronađu zajednički jezik, a ne da ih razdvajaju pretpostavljene razlike koje mogu imati“, napisao je gradonačelnik.

Uz poruku, objavio je i fotografije crkve Sv. Petke u Donjoj Šipašnici – njene spoljašnjosti i unutrašnjeg dela – na kojoj se vidi oboren stalak na kojem se pale sveće.

Na njegovu objavu bilo je brojnih komentara na Fejsbuku sa negativnom reakcijom, među kojima i oni koji kažu da je vest „lažna“ i da su to Srbi „sami uradili“, jer Albanci „ne uništavaju sveta mesta“, da je crkva ošetećena „sama od sebe i starosti“, te da Srbi „u nju nisu ušli četiri godine“.

Kastratijev zamenik, Bojan Stamenković, takođe je osudio događaj i pozvao sve zajednice na poštovanje dostojanstva drugih.

“U vreme kada opština Kamenica kao primer svima ostalima, izdvaja iz budžeta novac za sanaciju i izgradnju iste svetinje, nekome to očigledno smeta. Ovaj huliganski čin je apsolutno neprihvatljiv i očekujem da će Lokalni savet reagovati. Neka svi oni koji ne razumeju da se sloboda verske prakse vrednuje, da je bogatstvo u raznolikosti i suživotu koji opština Kamenica ima, pravi put zdravog društva i da na sreću ima mnogo više dobrih ljudi koji će stati na put vandalizmu. Pozivam nadležne institucije da rasvetle ovaj čin skrnavljenja svetinja i da vinovnike ovog nedela i svetogrđa privedu licu pravde”, naveo je Bojan Stamenković za Gračanica online.

Ministarstvo kulture: Kampanja navodne brige smišljena kao paravan za nastavak fabrikovanja lažnog legitimiteta

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je danas napad i vandalsko skrnavljenje crkve Svete Petke, u selu Donja Šipašnica, u opštini Kosovska Kamenica, i upozorilo da se nastavljaju napadi na versku i kulturnu baštinu Srpske pravoslavne crkve.

U jeku ofanizive prištinskih privremenih institucija da prikriju razmere ugroženosti kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, dogodio se još jedan napad koji jasno raskrinkava razmere dvoličnosti u prikazivanju stanja na Kosovu i Metohiji kao sigurnog za kulturno i versko nasleđe, navodi se u saopštenju.

Činjenica da je ovo 12. napad ove vrste od početka godine na Kosovu i Metohiji jasno svedoči o tome da je čitava kampanja navodne brige smišljena samo kao paravan za nastavak fabrikovanja lažnog legitimiteta.

Kada se ovakvi vandalski napadi događaju u vreme kada Priština želi da pokaže da crkve i manastiri nisu ugroženi, otvara se pitanje u kakvom položaju bi bili kada pažnja Srbije, međunarodnih organizacija i međunarodnog javnog mnjenja ne bi bila usmerena na ovo pitanje, ukazuje Ministarstvo.

Ministarstvo kulture i informisanja zahteva hitno rasvetljavanje ovog događaja i kažnjavanje počinilaca u cilju suprostavljanja ekstremizmu i nasilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari