Kancelarija za KiM osudila ponovnu pljačku porodičnog domaćinstva u Gračanici 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Porodica Stević iz Gračanice našla se na meti lopova u subotu, a slučaj je osudila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije iz koje su podsetili da je ovo drugi put da su se Stevići našli na meti lopova.

Nepoznati počinioci su ušli kroz prozor, a u trenutku pljačke porodica nije bila kod kuće, rekao je za Kosovo Onlajn Dragoljub Stević.

U kući su napravili premetačinu, stvari pobacali na pod, odneli novac, zlatni nakit i kreditne kartice.

Stević kaže i da ovo nije prvi put da su se našli na meti lopova, te ističe da su po povratku kući supruga i on videli otvorene prozore u dnevnoj i sobi na spratu.

„Odmah sam ustanovio da mi je odnet novčanik sa bankovnim karticama i 300 evra u gotovini, kao i zlatan nakit u vrednosti od najmanje 400 evra. To malo para koje sam sakupljao za magnetnu rezonancu oni su odneli. Trećeg avgusta mi je zakazana operacija kuka u Nišu. Šta će dalje da bude, ne znam, ali ovo što se nama radi je strašno“, ispričao je Dragoljub Stević, podsećajući na prethodnu pljačku u novembru 2020. godine.

Policija je izvršila uviđaj, ali Stević ističe da su mu dežurni policajci kazali da nema otisaka prstiju jer su „pljačkaši koristili rukavice“, prenosi portal Radio KiM.

Kancelarija je takođe saopštila da se obijanjem i pljačkanjem kuće Dragoljuba Stevića direktno ugrozila egzistencija ovoj porodica, te da je ukraden novac koji je Stević čuvao za lečenje, ali i druge vredne stvari

Krađe na centralnom Kosovu i povratničkim selima u Metohiji su ‘redovne’ već godinama i predstavljaju jedan od osnovnih problema. Upravo su one jedan od razloga zbog čega je više domaćinstava, prestalo za uzgajanjem stoke, posebno krupnih grla, poput krava i ovaca. Krade se skoro sve – od stoke, pokućstva, poljoprivrednog alata i mehanizacije, automobila, i dragocenosti ukoliko se nađu u kućama, piše KoSSev.

„Ovo je još jedan u nizu incidenata koji ukazuje na težak položaj srpskog naroda na Кosovu i Metohiji“, naveli su u saopštenju i takođe podsetili na to da „uporno apeluju“ na predstavnike međunarodnih organizacija, na čemu će nastaviti da institiraju da se svaki ovakav slučaj rasvetli i počinioci privedu pravdi.

Mediji na srpskom sa prostora Kosova i Metohije pišu da su česte pljačke domaćinstava i drugih objekata na prostoru centralnog Kosova i u povratničim selima u Metohiji godinama unazad, te da su upravo zbog njih mnoge porodice odlučile da prestanu sa uzgojom stoke, posebno krupnih grla, poput krava i ovaca. Krade se od stoke, pokućstva, poljoprivrednog alata i mehanizacije, automobila, a kradu se i dragocenosti ukoliko se nađu u kućama.

Nedavno je u Donjoj Gušterici u jednom danu opljačkano osam objekata, od toga četiri porodične kuće, a prethodno su krađe zabeležene i u Suvom Dolu i Skulanevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari