Kandić: Bez odlaganja za Komisiju 1Foto: Medija centar

Nataša Kandić, ispred Komisije Regionalnog tela za otkrivanje i kazivanje istine (REKOM), upozorila je danas da odlaganje pokretanja tog instrumenta tranzicione pravde predstavlja posledicu oportunističke nespremnosti određenog broja postjugoslovenskih donosilaca odluka, kako aktuelnih, tako i bivših.

Lična posvećenost lidera 2014. godine dovela je do približavanja stavova, kada su specijalni predsednički izaslanici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, sa Kosova, iz Makedonije, Crne Gore i Srbije zajednički usaglasili Nacrt statuta budućeg REKOM.

Promene koje su doneli naknadni izbori obustavile su proces institucionalizacije tog tela, ukazuje se u dokumentu „Mapa puta za REKOM i Predlog akcionog plana“.

Predlog akcionog plana za REKOM osmišljen je kao mapa puta – smernice u procesu osnivanja i otpočinjanja rada REKOM.

Pošto se sa protokom vremena smanjuju šanse za utvrđivanje činjenica o žrtvama, osnivanje REKOM i početak njegovog rada više se ne mogu odlagati, navodi se u saopštenju.

Kako su četiri predsednika spremna da pokrenu osnivanje REKOM i pošto je Evropska komisija spremna da da svoju podršku, ne treba propustiti trenutni povoljni impuls za pokretanje procesa osnivanja REKOM.

Zahtev za učešće svih ranije zaraćenih strana iz bivše Jugoslavije ne bi trebalo da dovede do daljeg odlaganja početka procesa osnivanja REKOM.

Pošto je preovlađujući i nesporan interes svih zemalja koje su bile u konfliktu da direktno učestvuju u utvrđivanju činjenica o žrtvama, nestalim licima i mestima pritvaranja, može se sa izvesnošću pretpostaviti da će se države koje trenutno oklevaju da to uиine kasnije pridružiti REKOM,

dodaje se u saopštenju.

Stoga bi, umesto nade da će se u jednom trenutku u budućnosti svi lideri zemalja istovremeno složiti da osnuju REKOM, proces osnivanja REKOM trebalo bi započeti sa državama koje sada izražavaju spremnost za to i uz podršku Evropske komisije.

Predlog akcionog plana koji je priložen uz dokument mapira potrebne korake i aktere, predviđa rizike i predlaže mere za njihovo ograničavanje i ukazuje na ključne datume preko kojih se prati napredak, navodi se u saopštenju Koalicije REKOM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari