Zvaničnici Zimbabvea saopštili su da će drugi krug predsedničkih izbora biti održan uprkos povlačenju kandidata iz redova opozicije Morgana Cvangiraija iz izborne trke. Opozicioni lider je rekao da će se povući iz izborne trke da bi zaštitio narod od nasilja koje nad njima sprovode pripadnici vladajuće partije Zanu-PF.

Zvaničnici Zimbabvea saopštili su da će drugi krug predsedničkih izbora biti održan uprkos povlačenju kandidata iz redova opozicije Morgana Cvangiraija iz izborne trke. Opozicioni lider je rekao da će se povući iz izborne trke da bi zaštitio narod od nasilja koje nad njima sprovode pripadnici vladajuće partije Zanu-PF. Članovi opozicione stranke Pokret za demokratske promene (MDC) optužuju partiju predsednika Roberta Mugabea da stoji iza ubistava 86 pristalica opozicije i odgovorna je za jučerašnje hapšenje 60 Cvangiraijevih pristalica. Zahvaljujući ovoj odluci Cvangiraija, vlada Zimbabvea se našla na udaru međunarodnih kritika. Svetske agencije prenele su vest da je lider opozicije potražio utočište u ambasadi Holandije u Harareu.
S druge strane, Mugabe optužuje MDC za nasilje. Vođa susedne Zambije Levi Mvanavasa, koji predsedava regionalnoj Zajednici za razvoj zemalja južne Afrike (SADC), rekao je da bi izbori održani u ovakvim uslovima predstavljali „sramotu“ za ceo region. SAD i Velika Britanija izrazile su spremnost da izvedu Zimbabve pred Savet bezbednosti UN zbog nasilja uoči izbora. Međutim, predsednik Južne Afrike Tabo Mbeki, koji posreduje između vlasti i opozicije u Zimbabveu, apeluje na nastavak dijaloga. „S naše tačke gledišta još uvek je od velike važnosti da se političko rukovodstvo Zimbabvea ujedini i pronađe rešenje kriza koje su zadesile zemlju“, rekao je on.
Kinamasa je rekao da Zanu-PF ne shvata ozbiljno Cvangiraijeve „pretnje“ da će se povući s vlasti. „Ovo je jedanaesti put da Cvangirai preti da će se povući iz izborne trke i svih jedanaest puta sam od njega tražio da tu svoju odluku priloži i napismeno kako zakon nalaže“, izjavio je on. Takva odluka predstavlja način da izbegne „poniženje“, dodao je on. „Cvangirai je krenuo u izbornu trku kao na trčanje, a nije bio spreman na maraton, te želi da izbegne poraz“.
Vlasti Zimbabvea apelovale su juče na lidera opozicije da se, ipak, ne povuče iz predsedničkih izbora. „Pozivam i njega i njegovu partiju da razmotre tu odluku i da učestvuju na demokratskim izborima“, rekao je pomoćnik ministra za informisanje Brajt Matonga. Opozicioni lider je izjavio da nema poente kandidovati se jer izbori neće biti slobodni i fer, a „ishod izborne trke unapred je odredio sam Mugabe“.
U međuvremenu, režim u Harareu optužio je SAD da su „finansijski podržavale“ nasilje u Zimbabveu i da je Džejms Mekgi, američki ambasador u toj zemlji, portparol lidera opozicije. „SAD daju milione dolara kako bi podržali nasilje u Zimbabveu i deo novca biće upotrebljen za transport i obuku državljana Zimbabvea van zemlje“, rekao je ministar za informisanje Sikanijiso Ndlovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari