Kao društvo smo na stranputici 1

Mi smo na stranputici. Bilo bi lepo ako bi se društvo prestrojilo i vratilo na normalan put. Put savremenog čoveka i demokratskog koncepta, ali ne bez socijalnog elementa, nego da sve to bude uvezano.

To kaže za Danas Petar Matić Duca, general-pukovnik JNA u penziji i jedini preostali narodni heroj.

Na pragu 98. godine, čika Duca je vedrog duha i kako kaže, za svoje godine dobrog zdravlja. Raspituje se o komemoraciji i sahrani Danice Milosavljević, setno konstatujući da je sada jedini preostali narodni heroj. Međutim, i dalje je aktivan na sastancima i razgovorima sa članovima antifašističkih organizacija i redovno prati društveno-politička dešavanja.

– Pratim, nažalost, neprekidno. Veliko je to opterećenje. Doduše, manje se nerviram nego nekada, ali nije mi prijatno kad čujem pojedine vesti. Teško je nabrojati šta konkretno ne valja u Srbiji, jer ne valja mnogo toga. Naše društvo je u jednom velikom ćorsokaku. Umesto da izlazimo iz teškoća i konfuzija, mi ih produbljujemo. To nije dobro – zaključuje general. Kaže da je teško je reći zašto je to tako i ko je kriv.

– Očigledno da je raspoloženje naroda ili dela naroda orijentisano u pogrešnom smeru. Jednostavno smo takvi. Nas drugi uče da treba da bude čisto, da uljudno komuniciramo, šta i kako da radimo. I to prihvatamo. Svi. Od običnog građanina do političara koji donosi odluke – navodi naš sagovornik. General Petar Matić se početkom devedesetih otvoreno suprotstavio politici Slobodana Miloševića, što je imalo određene posledice po njegove najbliže.

– Suprotstaviti se Miloševiću bilo je veoma opasno. Trpeo sam uznemiravanja a pojedini moji prijatelji i rođaci su bili najureni sa posla. U odnosu na to vreme, neke stvari su danas prevaziđene, ali ima stvari koje su i gore nego tada. Krivi su ne samo Milošević, nego sve političke opcije posle njega. Nije bilo jasne koncepcije, šurovao je svako sa svakim, bez orijentacije u kom pravcu društvo treba da ide. Glavno je bilo poniziti drugog i popljuvati sve što je nekad bilo dobro. Uključujući i tekovine iz Drugog svetskog rata i dostignuća iz socijalističkog društva. Zato smo došli do onoga do čega smo došli – kaže general Duca. Za njega je posebno poražavajuće što je danas dominantna relativizacija antifašističke borbe i rehabilitacija četničkih vođa i pokreta.

– To nije samo neprihvatljivo već i užasno. Kako to da tumače oni koji su se borili protiv fašizma? Nakaradna je to politika. I nije aktuelna samo kod nas, već i u drugim zemljama bivše SFRJ. Sve što je stvarano, vrednosti koje su bez sumnje ostvarene u socijalističkom društvu, negiraju se. Ne zna se ko je protiv koga ratovao. Menja se istorija i sve se relativizuje – zaključuje.

Petar Matić je jedan od osnivača i počasni predsednik Društva za istinu o NOB-u, koje je osnovano nakon što je SUBNOR 90-ih godina podržao Slobodana Miloševića.

– Naše društvo je i dan danas aktivno. Nedavno smo imali sastanak sa predstavnicima drugih republika bivše SFRJ. Trudimo se, koliko je moguće, da sačuvamo tradicionalne veze i pomognemo u normalizaciji odnosa. Svi zajedno želimo da se prevaziđe ono što je manifestovano u proteklom periodu, započeto ratom, a nastavljeno do današnjih dana. Uz poneke oscilacije – naglašava general Duca. Angažovan je i u drugim sferama, prvenstveno vezanim za antifašizam i njegove tekovine, i uz svu sumornu stvarnost, optimista je da će nam jednoga dana biti bolje „ako se uzmemo u pamet“.

 

Uslovi za dostojanstven život

Nema nam sreće ako neko ispumpava rezultate našeg rada i stvara malu grupaciju bogatih, prebogatih, i ovih drugih kojima je svaki novi dan sve teži. Nema socijalne sigurnosti, radnih mesta, ljudi nemaju zdravstveno osiguranje i minimum uslova za dostojanstven život, kaže general.

Odlikovanja

Petar Matić Duca je nekadašnji komandant Sremskog partizanskog odreda, 6. vojvođanske brigade i Sremske operativne zone pri Glavnom štabu NOVJ. Jedan je od retkih učesnika Drugog svetskog rata koji je odlikovan sa dva ordena za hrabrost. Narodnim herojem proglašen je 1951. godine, a nosilac je još 16 raznih ratnih odlikovanja. Međutim, sva njegova odlikovanja su nestala iz njegove vikendice, u koju ih je preneo tokom 90-ih godina i nikada nisu pronađena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari