Karađorđević: Nećemo zaboraviti Jasenovac, suprotstavimo se govoru mržnje 1Foto: EPA/ ANDREJ CUKIC

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević rekao je danas, povodom 22. aprila, Dana sećanje na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma, da „nikada nećemo zaboraviti Jasenovac, Staro Sajmište, Banjicu i sve logore u okupiranoj Jugoslaviji i nacističkoj tvorevini NDH“.

„Na ovaj dan, koji je posvećen sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim zločinima tokom Drugog svetskog rata, sećamo se strašnih logora smrti i miliona nevinih ljudi koji su izgubili živote“, poručio je Karađorđević u pisanoj izjavi.

Kako je naveo, „zastrašujući plan uništenja celog jevrejskog naroda, ali i pripadnika drugih naroda obavezuje nas da stalno edukujemo mlade ljude, da ih upoznajemo sa razmerama ovih strašnih zločina i jedne pogubne ideologije“.

„Zajedno se moramo suprotstaviti govoru mržnje, netoleranciji, svim oblicima diskriminacije i svakoj vrsti predrasuda. Sećanje na ove mračne dogadjaje i milione stradalih, obavezuje nas da gradimo društvo slobodnih i ravnopravnih, u kojem će antifašističke vrednosti imati posebno mesto“, poručio je Karađorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari