Nekadašnji zamenik Sajrusa Vensa, izvestioca UN za Balkan Herbert Okun negirao je juče pred Haškim sudom tvrdnju bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da se on zalagao „ne za podjelu, već za transformaciju Bosne i Hercegovine“, javio je dopisnik Srne iz Haga.

– Ono što ste nazvali transformacijom, u stvari je podjela – rekao je Okun Karadžiću tokom unakrsnog ispitivanja. On je dodao da su ciljevi Karadžića i nekadašnjeg lidera bosanskih Hrvata Mate Bobana „bili da imaju vlastite jedinice u Bosni i Hercegovini“. Na Karadžićevu sugestiju da bi to bile jedinice kao Katalonija u Španiji, Okun je odgovorio da su njihovi stavovi bili „mnogo ekstremniji i više odgovarali stavovima ETE u Baskiji“.

Okun je rekao da su Srbi u BiH tražili da imaju pravo veta koje bi se primjenjivao čak i na ustavne principe. Povodom Karadžićeve tvrdnje da to pravo „nije traženo samo za Srbe“, Okun je rekao: „Vi ste bili očarani idejom da i druge zajednice to pravo imaju, jer bi to samo dalje narušilo centralnu vladu“.

On je naglasio i da se sjeća da su za Karadžića najvažnije bile karte i koridori, kao koridor Beograd – Banjaluka. Na pitanje da li je imao informaciju o planu muslimana da se „Srbi izbace iz cijele BiH“, Okun je odgovorio da mu je bilo ‘’poznato da je na nekim malim područjima došlo do maltretiranja Srba’’.

– To su više činili Hrvati nego muslimani, i znali smo da je postojala razlika u postupcima Srba i muslimana u BiH – rekao je Okun. Svjedok je potvrdio da se sjeća da je u jesen 1991. godine Karadžić od Alije Izetbegovića tražio da „jasno kaže da Islamska deklaracija nije njegov program i da je se odrekne“. On je naglasio da je u Stranci demokratske akcije (SDA) bilo i drugih struja, i da su Haris Silajdžić i Ejup Ganić bili sekularisti, a jesu imali puno uticaja u stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari