Međunarodni tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu odredio je juče sastav novog sudskog veća za suđenje nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene u BiH od 1992. do 1995. godine.

Predsednik novoimenovanog sudskog veća je pretpretresni sudija Jang o Kvon, iz Južne Koreje. Ostali članovi tog veća su Hauard Morison, iz Velike Britanije, i Melvil Bert, sa Trinidada, dok je Favija Latanci, iz Italije, rezervni sudija, navodi se u saopštenju Tribunala dostavljenom medijima.

Novi sastav sudskog veća određen je u dogovoru sa predsednikom Tribunala Patrikom Robinsonom. Dosadašnji pretpretresni sudija na suđenju Karadžiću bio je Jan Bonomi, koji se povukao iz Tribunala iz ličnih razloga.

Za sutra je zakazana sednica statusnog veća, kojim će predsedavati Jang o Kvon, na kojoj bi trebalo da se odredi datum početka suđenja Karadžiću. Karadžić je u petak zatražio od suda da mu se početak suđenja odloži za deset meseci, kako bi imao dovoljno vremena da se pripremi za proces, navodeći da je Tužilaštvo pripremilo više od 938 hiljada stranica dokumentacije i da bi, samo za čitanje tog materijala, bilo potrebno 2.086 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari