Karavan Digitalna ekspedicija za vikend u Pirotu 1Pirot Foto: Wikipedia/ MrPanyGoff

Karavan „Digitalna ekspedicija“ stigao je u Pirot, tako da će građani danas i sutra moći da upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Pomoćnica ministarke u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Jelena Lalatović kazala je da je Pirot 14. mesto koje karavan „Digitalna ekspedcija“ posećuje i podsetila da je karavan pokrenut nakon što su istraživanja pokazala da nisu baš svi građani pripremljeni za korišćenje usluga eUprave i onoga što nude digitalne tehnologije.

„Na polju digitalizacije Vlada Srbije je učinila mnogo poslednjih godina i pružila mogućnost svim građanima naše zemlje da to iskoriste na najbolji mogući način. Istraživanje je, međutim, pokazalo da je u poslednja tri meseca samo 49 odsto žena i 55 odsto muškaraca starijih od 55 godina koristilo internet i kompjutere“, izjavila je Lalatović.

Ona je kazala da je karavan pokrenut sa ciljem da se taj starosni jaz smanji, ali i kako bi deca koja su odrasla sa novim tehnologijama naučila da bezbedno koriste internet, a isto tako i roditelji da nauče kako da ih iskontrolišu u korišćenju interneta.

„Vlada Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i partneri krenuli su u opremanje gerontoloških centara i centara za smeštaj starih i odraslih lica, a isto tako tehnički će se opremiti i ustanove za smeštaj dece i omladine“, rekla je Lalatović.

Prema njenim rečima, korisnici centara edukovaće se u oblasti digitalne pismenosti i osposobiti za upotrebu digitalnih alata.

Ona je podsetila da je ideja uvođenja eUprave bila da se omogući svim građanima u svim krajevima naše zemlje, pa tako i u devastiranim područjima da koriste digitalne usluge.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić je kazao da je digitalizacija Gradske uprave krenula još 2007. godine sa GIS-om (Geografskim informacionim sistemom), a uspostavljanjem jedinstvenog upravnog mesta podignuti su svi kapaciteti grada.

„Prvi iskorak koji smo imali bio je pre 10 godina osnivanjem Biznis inkubatora, a kasnije je usledio Start-ap centar sa nekoliko kompanija iz sveta i Srbije koje su došle kod nas. Mi imamo san da Pirot postane jedan ozbiljan IT centar u Srbiji i sigurno koračamo ka tome“, rekao je Colić.

Do kraja godine karavan „Digitalna ekspedicija“ posetiće još i Sjenicu i Rašku.

Karavan je zajednički projekat Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a pokrenut je na inicijativu kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari