Karneval digitalnih medija u Kotoru od 14. do 18. jula 1

Više od dve stotine onlajn novinara, digitalnih istraživača, zastupnika prava i sloboda globalnog internet stanovništva, okuplja se u Kotoru na četvorodnevnom Karnevalu digitalnih medija, u petak 14. jula.

Tamo će ih pozdraviti organizatori i partneri inicijative – predstavnici SHARE Fondacije, Misije OEBS u Srbiji, Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Predstavništva za slobodu medija pri OEBS.

„U procepu između interesa gigantskih korporacija i nacionalnih država, slobodna razmena informacija suočena je sa etičkim, ekonomskim i političkim izazovima, bez podrške tradicionalne regulative. Nastojeći da stvori platformu za slobodnu razmenu znanja i iskustva, kotorski forum SHARE Fondacije ujedno će biti i prilika za kritičku analizu pravnog i poslovnog sistema u kom rade digitalni mediji“, navodi se u najavi organizatora.

Tokom karnevala održaće se na desetine radionica, panela i prezentacija na kojima će učesnici iz zemalja Evrope, severne i južne Amerike, Afrike i Azije, predstaviti lokalne strategije u izgradnji slobodne javne sfere u digitalnom okruženju. Teme kojima će se oni baviti obuhvataju neka od gorućih pitanja doba post-istine i lažnih vesti, masovnog nadzora i manipulacije. Između ostalog, razgovaraće se o algoritamskom upravljanju, mikro-targetiranju, privatnosti, novim medijskim žanrovima i poslovnim modelima, neutralnosti interneta i kvalitetu informacija u javnoj sferi.

Karnevalsku atmosferu upotpuniće “suđenje” personifikaciji lažnih vesti, načinjenoj od štampanih primeraka post-istine koji lako gore u simboličkom činu katarze.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_TBQ7HMLqbY]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari