Ne isplati se više ići u šoping u Bugarsku jer su i kod njih cene hrane skočile, benzin je nešto jeftiniji, ali se sve ređe ide. Ima doduše onih koji u sofijskom Metrou kupuju hranu, ali i belu tehniku po narudžbinama nekoliko svojih mušterija i to onda prodaju u Srbiji. Problem su i vize, a sve je, čini mi se, jeftinije u niškom Metrou, priča jedna Piroćanka koja je minulih godina često odlazila u nabavku hrane i drugih potrepština u Bugarsku.

Vreme kad su Piroćanci, Dimitrovgrađani i građani susednih opština sa jugoistoka Srbije masovno odlazili u šoping u susednu Bugarsku da bi kupili hranu i druge proizvode, izgleda da je prošlo, ocena je mnogih koji su često hrlili u kupovinu kod suseda, ali i carinika sa graničnog prelaza Gradina. Nema više putnika iz obližnjih srpskih gradova, Dimitrovgrada, Pirota ili Niša koji su svakodnevno odlazili u šoping u Sofiju, Dragoman ili Slivnicu i kupovali prehrambene proizvode, cigarete ili drugu robu.

U poslednje vreme, pak, primećeno je da bugarski šverceri vikendom prodaju uglavnom tekstilnu robu u Pirotu i susednim gradovima. Na Autobuskoj stanici, pored zelene pijace i kraj Robne pijace u Pirotu, subotom kad je pijačni dan ima mnogo prodavaca i preprodavaca iz susedne Bugarske koji kupcima iz ovog kraja nude jeftin donji veš, trenerke, pidžame, krpe, stolnjake, odeću… Njihove kartonske tezge su na ulici ili na nekom automobilu. Imaju svoje stalne mušterije za jeftiniju robu. Ne žele da pričaju, ali kažu da su u Srbiji mnogi proizvodi jeftiniji nego u Bugarskoj, posebno otkako je ova zemlja članica EU.

– Ne znam da li će nam biti sada bolje jer je još rano za to, ali kako mi kažemo, sa golom zadnjicom u Evropu se ne ide – kaže jedna bugarska državljanka, rođena u Sofiji koja je često u Pirotu.

– Sofija je poprilično skupa, a u provinciji je još skuplje. Kod vas je jeftinije. Teško se dolazi do posla u Bugarskoj. Živim od prodaje ove robe. Tu i tamo imamo problema na granici, posebno sa našim carinicima, ali nekako ide. Juri nas i ovde inspekcija i policija. Snalazimo se nekako da preživimo – priča otvoreno medicinska sestra iz Sofije Valentina Nikolova.

Druga Bugarka, ne želeći da se predstavi, kaže da godinama dolazi u Pirot i prodaje tekstilnu robu.

– Dolazim jedanput nedeljno i dovoljno mi je da nekako preživim. Zarađujem kako kad, ali moram – kaže ona.

Posle ulaska Bugarske u EU i uvođenja viza za naše građane, nema više ni onih koji su i po nekoliko puta dnevno odlazili u šoping i sitan šverc, kao ni onih koji su pešice prelazili preko granice a onda bugarskim taksijem odlazili u kupovinu u pogranične bugarske gradove ili u Sofiju. Tom drastičnom smanjenju prelazaka naših građana kumovala je najviše procedura oko dobijanja viza.

Broj putnika smanjen za 40 odsto

Šef Carinske ispostave na Gradini Vladimir Stojanović kaže da je u odnosu na prošlu godinu broj domaćih putnika koji prelaze granicu sa Bugarskom smanjen gotovo za 40 posto.

– Dosta je smanjen broj putnika i gotovo da više nema onih koji su svakodnevno prelazili granicu da bi nešto kupili u Bugarskoj. Otkako je prošle godine Bugarska zatvorila svoje frišopove nema ni onih koji su prelazili granicu da bi kupili boks cigareta. Toga više nema. Mnogi od putnika kažu da su plate u Bugarskoj ostale iste, a da su cene skočile – kaže Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari