Komunistička partija Kube objavila je listu predloženih privrednih i društvenih reformi, što je probudilo nade građana u pokretanje delotvornije ekonomije, ali i pokrenulo pitanje na koji način će biti sproveden u delo ambiciozan program. Među 313 smernica nalaze se planovi o dozvoli prodaje nekretnina i automobila, o davanju mogućnosti Kubancima da putuju u inostranstvo kao turisti, te pokretanju proizvodnih korporacija.


Predlozi usvojeni na nedavnom kongresu Komunističke partije osmišljeni su u cilju spasavanja privrede države koja se suočava sa posledicama krize otvaranjem vrata za privatni biznis, bez potpunog ukidanja sistema centralne kontrole. Ipak, u listu Granma, zvaničnom glasilu Komunističke partije, nisu obelodanjeni detalji o načinu sprovođenja tih promena.

Dosadašnja pravila predviđala su kupovinu i prodaju automobila proizvedenih pre 1959, kada je Fidel Kastro svrgnuo režim Fulgensija Batiste, dok su nekretnine razmenjivane prema složenom sistemu ili nasleđivane od roditelja. Takođe, Kubancima je bilo dozvoljeno da putuju u inostranstvo kao turisti ukoliko od Vlade dobiju „bele karte“, dozvolu da mogu da napuste zemlju i vrate se. Takve dozvole uglavnom su dobijali ljudi koji su želeli da prisustvuju porodičnim skupovima u drugim državama, dok su uskraćivane pojedinim kategorijama stanovništva, poput disidenata, maloletnika, pripadnika vojske i lekara.

Među novim predlozima je i davanje mogućnosti srednjim preduzećima u državnom vlasništvu da postanu korporacije koje će voditi zaposleni, kao i da prodaju proizvode na otvorenim tržištima. Ali, nije precizirano ko će određivati cenovnik proizvedene robe. Vlada predsednika Raula Kastra navela je i potrebu davanja podsticaja takozvanom samozapošljavanju, što, između ostalog, podrazumeva otvaranje porodičnih restorana, te obećala da će pokušati da privuče strance da investiraju, kako bi obezbedila otvaranje novih radnih mesta. Kao način za rešavanje problema nedostatka stambenog prostora, predloženo je pretvaranje pojedinih državnih nekretnina u privatne rezidencije, te legalizacije prodaje građevinskog materijala po nesubvencionisanim cenama.

Kubanski predsednik je takođe obećao sistematsko podmlađivanje Vlade i najavio ograničavanje trajanja najviših političkih funkcija na dva petogodišnja mandata. On je naglasio i da je potrebno obnoviti rukovodstvo Komunističke partije, koje treba da bude izloženo ozbiljnoj samokritici, što se smatra predlogom bez presedana u proteklih pet decenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari