Kazne tužilaštvu ako ne objavi informacije 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

“Više javno tužilaštvo je moglo i trebalo, bez posebnog zahteva, da objavi informacije na kojima se zasniva stav o nepostojanju bilo čije krivično-pravne odgovornosti u slučaju tragičnog pada vojnog helikoptera kada je život izgubilo sedam ljudi”.

Ovo ističe za Danas Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Podsetimo, javnost je morala 15 meseci da čeka na ishod pretkrivičnog postupka, da bi na kraju bila obaveštena da „niko nije kriv“. Potom su se u medijima pojavile informacije da je postupajuća zamenica tužioca Gordana Jovanović pretkrivični postupak završila više meseci ranije, te da nije ona potpisala belešku da za dalji postupak nema osnova, već je to učinila njena pretpostavljena, šefica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nataša Krivokapić. Jovanović je nakon svega postala notarka.

– Pošto tužilaštvo nije objavilo informacije, za belešku koja sadrži razloge u prilog takvom stavu zainteresovali su se portal Tango Six i Insajder. Tužilaštvo je odbilo njihove zahteve za pristup informacijama, pa su oni žalili povereniku. Poverenik je doneo rešenja kojima je naložio tužilaštvu da im stavi na raspolaganje tražene informacije.

* Šta je tužilaštvo navelo kao razlog za odbijanje?

– Više javno tužilaštvo nije ponudilo nijedan valjan argument zbog koga bi, po mom ubeđenju, nesporno pravo javnosti trebalo ograničiti. Odbilo je zahteve za pristup informacijama sa argumentacijom da se radi o dokumentu „sa čijom je sadržinom javnost već upoznata kroz novinske članke i objavljivanjem dokumentacije na sajtu Ministarstva odbrane. Nisu ni traženi ti dokumenti, već dokumenti tužilaštva – službena beleška u kojoj je sadržano obrazloženje odluke da se ne pokreće postupak u slučaju pada helikoptera, koja nikad i nigde nije objavljena. Čak i da je ta dokumentacija objavljena, tužilaštvo po zakonu nije smelo odbiti zahtev, već je moralo da u odgovoru označi gde i kada je traženi dokument objavljen.

* Rešenja poverenika su doneta još krajem prošle godine?

– Da, i Više javno tužilaštvo bilo je dužno da postupi u roku od pet dana. Umesto toga, prvo me je tužilaštvo obavestilo da je „stavilo predlog“ Republičkom tužilaštvu da podnese tužbe radi poništaja rešenja poverenika. Čak i da je Republičko tužilaštvo podnelo tužbu, to ne bi povlačilo odlaganje izvršenja rešenja. Odlaganje je, do okončanja postupka po tužbi, posebnom odlukom mogao narediti jedino sud. Potom je Republičko tužilaštvo zatražilo da „neodložno dostavim spise“, što sam i učinio. Spisi su posle vraćeni, ali bez obaveštenja o tome da li će tužba biti podneta ili ne. Neformalne informacije iz Upravnog suda kažu da tužba do danas nije podneta. To znači, imajući u vidu da je Republičko tužilaštvo vezano rokom koji je utvrđen Zakonom o upravnim sporovima, da više i ne može biti podneta. To je dobro, ali nije dobro to što javnost o tome nema informacija i što se stvara privid da su javnosti uskraćene informacije o helikopteru zbog nekakvog „postupka u toku“.

* Šta se sad može očekivati?

– Jedino normalno očekivanje bilo bi da tužilaštvo postupi po rešenju i prekine nezakonito postupanje koje traje već nekoliko meseci. A, tražioci informacija će se, već mi je najavljeno, obratiti povereniku sa zahtevom da pristupi administrativnom izvršenju, odnosno da Višem javnom tužilaštvu izrekne novčane kazne. Iskreno se nadam da će tužilaštvo preduprediti ovu, po sopstveni ugled, neprijatnu mogućnost i konačno, postupajući po zakonu, postupiti po rešenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari