Kazne za nenošenje maski, ograničavanje klubova i zatvaranje studentskih domova 1Foto: BudućnostSrbije/Instagram

Od ponedeljka se uvode kazne od 5.000 ili 6.000 dinara za nenošenje maski u zatvorenom prostoru, zatvaraju se klubovi na dve nedelje u periodu od 23 časa do 6 sati ujutru i zatvaraju se svi studentski domovi, saopštio je na RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Među novim merama u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, kako je rekao, jeste i ograničavanje okupljanja u zatvorenom prostoru na maksimum 100 ljudi, a na otvorenom neće biti dozvoljeno više od 500 ljudi.

Vučić je rekao, da se on pita on bi zatvorio Beograd i uveo sedmodnevni policijski čas, ali da se konsultovao sa strukom oko novih mera.

“Ukoliko mere ne budu imale efekta, uvešćemo rigoroznije mere”, naveo je predsednik. Prema njegovom rečima, ove mere bi trebalo da usvoji Vlada Srbije sutra.

“Šta god da se dogodi, ja ću uvek biti kriv. Kako god, ja neću da rizikujem zdravlje ljudi. Ako ovo ne da rezultate, videćemo sa daljim merama. Nadam se da nećemo doći do toga”, ocenio je Vučić.

Predsednik Skupštine grada Beograda, Nikola Nikodijević kazao je danas da će „četiri odsto neodgovornih građana“ koji ne nose maske čime „ugrožavaju i sebe i onih 96 odsto koji poštuju mere“, biti „sankcionisani ako budu nastavili da ne poštuju mere“.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 359 novoobolelih, šest osoba je preminulo od posledica korona virusa, a na respiratorima je 81 pacijent.

„Sigurnije bilo izaći na biračko mesto nego otići u prodavnicu na pet minuta“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da su sa pravnog i epidemiološkog aspekta, izbori u Srbiji sprovedeni „perfektno“ i da je bilo mnogo sigurnije izaći na biračko mesto, „nego da neko ode u prodavnicu na pet minuta“.

Vučić je kazao da ne postoji slučaj da je neko zaražen na glasanju jer „tehnički nije bilo moguće da se neko zarazi na biračkom mestu“.

Odbacio je tvrdnje o padu poverenja gradjana u članove Kriznog štaba Vlade Srbije, već je rekao da oni imaju „najveće poverenje našeg naroda“.

„Ne postoji nikakva kriza poverenja u Krizni štab, oni samo nemaju poverenje jednog dela lažne elite koja mrzi ceo svet koji je bolji od njih. Kampanju protiv ljudi koji su fantastični, vode mesecima“, kazao je predsednik Srbije, a prenosi Beta.

Ocenio je i da se petorica fudbalera Crvene zvezde, koja su bila pozitivna na korona virus, nisu zarazila na utakmici.

„Nisu fudbaleri bili na tribinama, niko se nije popeo na tribine, zarazili su se negde drugo. Mi smo i u prvom talasu (zaraze) utakmice poslednje zabranili jer je struka govorila da je mogućnost zaraze na otvorenom daleko manja“, rekao je Vučić.

Dodao je da je ključni razlog povećanja broja inficiranih organizovanje „žurki“ i slavlja u zatvorenom prostoru.

„Dnevno dajemo milion evra za testove na korona virus“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija dnevno izdvaja milion evra za testove na korona virus.

On je kazao da to deluje malo ako se gleda jedan dan ali i dodao da takva praksa traje već više od 90 dana. Upitan da li se testirao posle potvrde da su neki od njegovih bliskih saradnika iz vrha vlasti i SNS inficirani korona virusom, Vučić je kazao da će i u slučaju da jeste i u slučaju da nije, o tome obavestiti javnost „kad dodje vreme“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.