KC Kragujevac: Korona ne utiče na lečenje onkoloških pacijenata 1Klinički centar Kragujevac Foto: Pressek

U Kliničkom centru (KC) Kragujevac se onkološki pacijenti leče kao da nema epidemije korone, ali je hirurški program morao da bude redukovan sem za pacijente sa traumama i malignim bolestima.

„Hirurški program smo, moram da priznam, potpuno redukovali. Znači, ne možemo da izdržimo zbog anesteziologa, pola naših anesteziologa je u kovid bolnicama“, rekao je juče novinarima v.d. direktora Kliničkog centra Predrag Sazdanović.

Drugim rečima, kazao je, oprema je dobra, ljudstvo je vrlo obučeno i motivisano, ali nažalost nema prostora za ne-kovid pacijente, pre svega za „hladni“ program.

„Radimo traumu, radimo onkološke pacijente, od prvog dana nismo stali“, rekao je Sazdanović.

On je rekao da će najveće žrtve epidemije biti pacijenti sa hroničnim nezaraznim bolestima, a to su kardiovaskularne, cerebrovaskularne bolesti, dijabetes , kao i da  „trpi“ i dijagnostika.

„Ono gde mi držimo tempo u smislu da ne popuštamo ni jednog trenutka, to  su pacijenti u Centru za onkologiju. Tu se onkološki pacijenti leče kao da nema epidemije, odnosno ukoliko postoji zastoj u lečenju, pre svega u radioterapiji, to je pre svega zbog kvarova na mašinama ili drugim stvarima koje bi se desile i da nema epidemije“, rekao je Sazdanović.

Istakao je da se od prvog trenutka epidemije sprečava da se „useli“ kovid.

Sazdanović je najavio da se očekuje završetak javne nabavke novog skenera i angio sale za kardiovaksularne bolesti, biti „ozbiljan iskorak“ zahvaljujući direktnoj investiciji Ministarstva zdravlja.

Prema rečima Sazdanovića  planirana rekonstrukcija Kliničkog centra je dobila aneks da Urgentni centar bude Poliklinika, budući da je  od 1. oktobra postao Univerzitetski KC Kragujevac.

Planirana su i proširenja subspecijalističkih grana na pojedinim klinikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari