Kentaur dominantan u Indiji - hoće li se proširiti svetom? 1Foto: EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

Podvarijanta omikron soja – BA.2.75, koja je na društvenim mrežama dobila ime „Kentaur“, vrlo brzo je postala dominantna u Indiji i trenutno čini dve trećine svih slučajeva u ovoj zemlji.

Kako prenosi naučni časopis Nature, većina istraživača za sada misli da je rano reći kako će se Kentaur dalje širiti a samo pojedini upozoravaju na njegovu opasnost.

Broj osoba u bolnicama kao i preminulih u Indiji za sada ne raste, a nova omikron podvarijanta, osim u Indiji, registrovana je u još 20-ak država, uključujući Japan, Veliku Britaniju, Ameriku.

Pojedine studije pokazuju da Kentaur ima podjednaku sposobnost kao i podvarijante BA.5 i BA.4, koje su odgovorne za poslednje epidemijske talase, da zaobiđe prethodno stečen imunitet bilo vakcinacijom bilo preležanom bolešću.

Pojedini naučnici međutim ne očekuju da će BA.2.75 izazvati novi veliki globalni porast kovid 19 slučajeva.

-Došli smo do tačke u kojoj se podvarijante međusobno takmiče i prilično su izjednačene. Mislim da osobe koje su imale BA.5 neće se ponovo zaraziti BA.2.75 i obrnuto – kazao je za Nature Šahid Džamel, virusolog sa Oksforda.

Džamel kaže da za sada broj hospitalizovanih u Indiji nije porastao, što objašnjava činjenicom i da je veliki deo stanovništva vakcinisan ali i da je prethodno preležao bolest.

-Ovaj hibridni imunitet će dobrim delom zaštititi i držati ljude van bolnica – kazao je Džamel.

Njegove kolege veruju i da će se i u drugim delovima sveta desiti slične situacije, odnosno da porast zaraženih neće dovesti i do punih bolnica.

-Ako se BA.2.75 sada ne proširi, može to učiniti za par meseci, kada razvije još neku mutaciju koja joj omogućava da zaobiđe imunitet odnosno kada zaštita nastala prethodnim inficiranjem podvarijantom BA.5 počne da slabi – kazao je Junlong Ričard Cao, imunolog sa Univerziteta Peking.

On je objasnio i da BA.2.75 ima mutacije slične kao i BA.5 za koje se zna da mogu uvećati sposobnost virusa da reinficira ljude.

Ono sa čim se svi naučnici slažu jeste da bilo da Kentaur bilo neki drugi soj dovede do novog porasta broja zaraženih, to neće proći bez posledica. Kako ističu, sa tolikim brojem inficiranih remeti se svakodnevni život ali i sve više osoba završava sa dugim kovidom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari