Koliko je zaista opasan kentaur soj: "Kentaur ludilo" hara Srbijom 1EPA-EFE/JONO SEARLE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Kada se neki Tviter egzibicionista suviše „zaigra“, a profesor i član Kriznog štaba pokuša da pokaže svoju informisanost listajući stranu štampu, onda nastane „kentaur ludilo“.

A zapravo, nema nikakvog „kentaurusa“, ime mu je izmišljeno na toj platformi i može sa dva inicijalna tvita da se vidi kako je sve počelo.
Postoji naim podvarijanta omikrona BA.2.75.

Ali, niti ona „hara“ Evropom, a još manje ruši sve pred sobom.

U Evropi su dominantni sojevi BA.4 i BA.5. sa svojim podvarijantama. Zbog njih raste broj novozaraženih osoba u mnogim zemljama Evrope i u Srbiji.

A evo kako je počelo: „Kentaur stigao u Evropu, treba biti oprezan! BA.2.75 is Centaurus“ (Xabier Ostale @xabitron1)

Da li ste se uplašili od ovog objave i zapitali se: „Šta je sad ovo? Kakav kentaur i dokle više?“.

Priznajem da mi je trebalo prilično vremena da otkrijem o čemu se radi i kakav je sad to nagli zaokret u stavu jedinog „oglašavajućeg“ člana Kriznog štaba zadnjih nedelja.

Pre samo nekoliko dana prof. Tiodorović izjavi:  „SAD JE IDEALNO VREME DA SE ZARAZIMO KORONOM!  Osim teških bolesnika niko ne treba da se čuva jer tako stičemo KAPITAL ZA JESEN“

Misli na imunološki kapital naravno.

Posle prilično burnog negodovanja stručne javnosti na ovakvu retoriku koju je još pre dve godine zagovarao bivši član Kriznog štaba dr Nestorović, profesor se pokaja i reče: „Nisam pozivao na zaražavanje“!

Naravno da je izjavio kako je sada idealno vreme da se zarazimo koronom.

Visprena novinarka Kurira je sačuvala snimak razgovora i pružila ga na uvid javnosti kao autentični dokaz da je tačno prenela reči profesora.

Dobro. Rekao, pa porekao. Ni prvi ni zadnji put, navikli smo.

Ali to nije tema ove priče.

Tema je strašni kentaur…mitsko biće, pola čovek, pola konj,  a i zvuči baš zastrašujuće.

Da li je to naš profesor Tiodorović počeo da prati svetsku nauku i prvi saznao nešto što mi ne znamo?

Kentaur zvuči mnogo moćnije i strašnije nego BA.2.75 podvarijanta soja omikron, što je zapravo jedno isto.

Koliko je zaista opasan kentaur soj: "Kentaur ludilo" hara Srbijom 2
foto privatna arhiva

Soj BA.2 ima mnogo mutacija i podvarijanti i toliko se razlikuje od BA.1 da je trebalo da dobije svoje slovo grčkog alfabeta.

Ali, to se nije desilo. SZO nije našla za shodno da to učini, jer je vrlo troma i neefikasna, ali jako važna institucija.

Verovatno se i sami virusolozi teško snalaze u tim silnim varijantama i podvarijantama označenim slovima i brojevima. Objektivno, komplikovano je.

Xabier Ostale (@xabitron1) kao da vrlo pomno prati kretanje korone u svetu i dešavanja u vezi sa tim. Tako da se malo iznervirao zbog sporog reagovanja SZO i rešio da uzme stvar u svoje ruke. Napisao je otprilike ovako:

-Varijantu BA.2.75 sam upravo nazvao po galaksiji. Njegovo ime je: Kentaurus. Od danas ja komandujem svim pandemijama. Kad ne stiže SZO, onda ću ja.  Nisu svi doktori nauka koji se svakodnevno informišu o varijantama i podvarijantama. Ljudi samo povremeno slušaju vesti i ako im se kaže da BA.2.75 raste u mnogim zemljama, to im neće mnogo značiti.  Ali, ako se kaže: „Stigao je kentaurus, ljudi, vodite računa, čuvajte se“, svi će ozbiljno shvatiti.

Ovo je „duhoviti“ gospodin napisao 1. jula, i to se nekako primilo.

Kada se razmišljalo o nomenklaturi sojeva virusa korone u opticaju su bili i pojmovi iz galaksije.

Prihvaćeno je ipak da se koriste slova grčkog alfabeta. Neki su negodovali, neki se smejali, neki čestitali…

Uglavnom, kentaur je izgleda sada ime za podsoj BA.2.75 o kome se vrlo malo zna. Ispostavilo se da ni svetski novinari nisu imuni na dešavanja sa Tvitera, pa je ime kentaur preuzeo čak i čuveni Gardian. I napisao tekst o tome.

Na stranu sve to, neke naznake govore da je BA.2.75 prenosivija varijanta od ostalih, ali još uvek se ne zna dovoljno da bi moglo da se proceni da li je klinička slika teža ili nije.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti označio ga je kao „varijantu pod nadzorom“ 7. jula 2022 godine. A naziv „kentaur“ je, rekosmo, preuzet iz Gardiana.

A Gardijan ga je preuzeo sa društvene mreže.

Tako dolazimo do saznanja da neki naši profesori iz Kriznog štaba čitaju Gardijan i informišu se iz inostrane dnevne štampe.

Nameće se zaključak – kakav izvor informacija, takve i protivepidemijske mere – medijske.

Ali, u praksi se apsolutno ne sprovode nikakve mere. Čak se u nekim zdravstvenim ustanovama ne nose ni maske, što je nedopustivo u pandemijskim uslovima.

Nema razloga da zasad strepimo od tog strašnog kentaura. Nema ga. Tom imenu nisu kumovale ni SZO ni CDC, ECDC … Nijedna zvanična zdravstvena institucija.

Zapravo, postoji, ali se zove omikron BA.2.75.

Otkriven je u Indiji i proširio se na neke zemlje Evrope – Veliku Britaniju, Nemačku, a pojavio se i u Australiji, Kanadi i SAD.

Ako se i pojavi u Srbiji, mi ga nećemo „prepoznati“ jer se kod nas sekvestracije genoma virusa rade retko.

Po najnovijim vestima iz GISAID baze: udeo BA. 2.75 u uzorcima iz Evrope oko 1. jula (u prozoru +/- 10 dana) je oko 0,3 promila.

Još uvek nema dovoljno podataka da se odredi koliko (i da li) se širi brže od npr. BA.5.1.

U svakom slučaju teško da u Evropi može postati dominantan u naredna tri-četiri meseca (Igor Smolić).

Čuvajte se svih sojeva virusa korone, kako god se oni zvali. Ali se čuvajte i „bombastičnih naslova“.

Korisno je.

Autorka je pulmološkinja u penziji, članica udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari