Kevin Garnet: Minesotin alter ego 1

Godina sete, ali i dubokog naklona u NBA, „zaokružena“ je poslednjim penzionisanjem velikana u liku Kevina Garneta.

Posle Kobija Brajanta i Tima Dankana, najbolji košarkaš Minesote svih vremena odlučio je da se nakon 21 sezone u NBA, penzioniše 2016. i ostavi u amanet nekim novim klincima zadatak da dostignu njegovu harizmu, košarkaško znanje i brojne trofeje koje je osvojio počevši od davne 1995. kada je kao kao peti pik na Draftu izabran od Minesote. Bio je to izvestan presedan, s obzirom da je popularni Kej DŽi postao prvi košarkaš još od 1975. koji je na Draftu biran i izabran kao srednjoškolac.

Garnet je sasvim sigurno pravi alter ego Minesote, pošto je za 13 sezona, od kojih 12 u prvom “ mandatu“, promenio lični opis franšize, koja do njegovog dolaska 1995. nikada ranije nije ostvarila više od 29 pobeda u jednoj takmičarskoj godini. Sa njim na parketu Vulvsi su osam godina zaredom učestvovali u plej-ofu, a 2004. dogurali su i do velikog finala, posle kojeg je Garnet proglašen za MVP čitave sezone.

Kej DŽi je odrastao u Južnoj Karolini; otac ga je rano napustio, tako da se o njemu i sestrama starala majka Širli Garnet. Zbog jedne tuče između belaca i crnaca u srednjoj školi „Hillcrest Middle School“ uhapšen je sa još trojicom učesnika, iako nije bio direktno umešan. Razočaran, četvrtu godinu završio je u poznatoj srednjoj školu u Čikagu “ Farragut Career Academy“, beleživši fantastične partije na mestu krilnog centra i centra. Mada je na Draftu zvanično „izmeren“ na 211 centimetra, tokom karijere „popeo“ se do 216 centimetara.

Nakon što je 2004. dostigao zenit u Minesoti, teška srca, odlučio je da 2005. pređe u Boston Seltikse, kako bi zajedno sa Polom Pirsom i Rejom Alenom pokušao da osvoji šampionski prsten, u čemu je i uspeo 2008. Uz Tima Dankana, Kej DŽi je verovatno najbolji krilni centar svih vremena. Obojica su takođe zaštitni znak dresa sa brojem 21. U kratkoj NBA karijeri Igor Rakočević bio je saigrač Garneta u Minesoti. Kej DŽi se često šalio na njegov račun zbog načina oblačenja, pošto je Rakočević nosio „evropske, uske, farmerke i majice“. Garnet je u Bruklinu nosio dres sa brojem 2 u čast preminulog najboljeg prijatelja iz Minesote Malika Silija, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći vraćajući se sa Kevinove rođendanske žurke. Pred svaku utakmicu imao je ritual da se pesnicama udara u glavu; ima vlasnički udeo u fudbalskom klubu Roma. „Okoreli“ je reper, snimio je i par pesama; sa reprezentacijom SAD je 2000. u Sidneju osvojio olimpijsko zlato. Rođen je 19. maja 1976. u Grinvilu, oženjen je dugogodišnjom devojkom sa kojom ima dve ćerke.

mrt Filipa Sandersa, trenera koji ga je uvrstio u startnu petorku Minesote odmah po dolasku u Vulvse, duboko ga je pogodila. Dok se borio za život, Kej DŽi je često obavljao molitvu ispod prozora bolničke sobe u kojoj je Sanders ležao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari