Kikinda: Sutra od 18 sati u Narodnom muzeju promocija nove knjige istoričara i novinara Vladislava Vujina 1Foto: Narodni muzej Kikinda

U Narodnom muzeju Kikinda, sutra od 18 sati, biće upriličena promocija knjige „Kaži prstom – Velika Kikinda kroz novinske oglase i reklame“, autora Vladislava Vujina, višeg kustosa istoričara kikindskog muzeja.

Knjiga se bavi reklamnim oglasima objavljivanim u lokalnim novinama do 1941. godine, odnosno tadašnjim oglašivačima, artiklima ili uslugama koje su nuđene građanstvu u cilju rekonstrukcije društvenog i delom privrednog života tadašnje Velike Kikinde.

– U ovoj knjizi želim da otkrijem ko su bili ljudi, pre svega trgovci, koji su se oglašavali, gde su im se nalazile radnje, koju su robu prodavali, koje vrste usluga su nudili… Da otkrijem kako su živeli i kakva ih je sudbina zadesila u burnim decenijama kada je nestajala stara i nastajala nova država, kada ih nije štedela ni jedna ekonomska kriza, nacionalna trvenja i politički sukobi, kada su se na pošten, ali i nepošten način trkali da što više zarade. Jedostavno, ova knjiga je pokušaj da istoriju Velike Kikinde vidimo i doživimo iz druge perspektive – kaže Vujin u uvodniku knjige.

Kikinda: Sutra od 18 sati u Narodnom muzeju promocija nove knjige istoričara i novinara Vladislava Vujina 2
Foto: KAŽI PRSTOM

„Kaži prstom – Velika Kikinda kroz novinske oglase i reklame“ je knjiga bogato ilustrovana novinskim oglasima, fotografijama (od kojih se mnoge prvi put publikuju), ali i portretima mnogih trgovaca, zanatlija, lekara, apotekara, advokata, novinara…

Vujin je dugo godina bio novinar i urednik u nedeljniku Kikindske, a i danas sarađuje sa našim novinama.

Izdavač knjige je Narodni muzej, a sredstva za štampanje obezbedili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad Kikinda.

U utorak 28. 12. u 18 časova u svečanoj sali muzeja biće organizovana promocija knjige pod naslovom „Kaži prstom – Velika Kikinda kroz novinske oglase i reklame“, autora Vladislava Vujina višeg kustosa istoričara muzeja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari