Kikinda: U subotu „Noć Muzeja“ na tri lokacije 1Foto: Narodni muzej Kikinda

U subotu, 14. maja u Kikindi održaće se „Noć Muzeja“ pod nazivom „Odličan 5 – školstvo u Kikindi“.

Ove godine jedna od najpopularnijih manifestacija među kikindskim srednjoškolcima predviđena je na čak tri lokacije: Narodni muzej (Kurija), Suvača i Muzej „Terra“.

„Svi posetioci moći će da se pronađu u sadržajima koje smo osmislili za njih. Građani će moći da pogledaju izložbu „Istorija školstva u Kikindi“, u okviru koje je rekonstruisana jedna učionica. Pripremili smo i izložbu fotografija i foto-albuma „Gde sam tu ja?“ koja je napravljena uz pomoć arhive lokalnih novina i škola. Posetioci će moći da nađu sebe ili svoje odeljenje.“ – izjavila je direktorica Narodnog muzeja Lidija Milašinović, uz napomenu da će zgrada Kurije biti u potpunosti prilagođena manifestaciji.

U sklopu programa, koji će ove godine biti besplatan, tj ulaz se neće naplaćivati, kustos Dragan Kiurski najavio je tradicionalni školski sajam na kom će učestvovati sve osnovne i srednje škole u Kikindi, kao i Visoka strukovna škola za obrazovanje vaspitača.

Takođe, najavljena je i projekcija đačkih filmova koja su snimljena povodom konkursa „Moja škola“, gde će na kraju biti dodeljene i nagrade za najbolji film u kategoriji osnovaca i srednjoškolaca.

Ove godine početak programa počinje u 18 sati sa trajanjem do ponoći, a muzički program u zgradi Kurije planiran je od 21 sati i 30 minuta, gde će nastupati bubnjarska sekcija Studio „Maus“, kao i školski bendovi „First level“, „Dogma“ i „Roy“.

Osim u Narodnom muzeju, program manifestacije će se odvijati i u Suvači, gde će posetioci do 20 sati imati priliku da učestvuju u radionicama, a od 22 sati pa sve do ponoći planirano je čitanje „Severnobanatske misterije“.

Ove godine će u sklopu manifestacije učestvovati i Muzej „Terra“, gde su u sklopu programa planirane vajarske radionice za decu i odrasle „Zemljano svedočanstvo“ kao i radionice „Nacrtaj skulpturu“ i „Kuglice i zemljani mural“, sve to naravno uz pomoć zaposlenih u muzeju.

Takođe, predviđeno je i otvaranje izložbe „Prašina“ autora Andreja Petrakovića i Tatjane Dimitrijević, kao i koncerti učenika OMŠ „Slobodan Malbaški“ i Vladimira Sedjaka.

Uz to, posetioci će takođe moći da pogledaju interaktivni foto panel „Terra foto klub“ na temu „Portet – Dijalog sa skulpturom“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari