Kikinda: Uz prekršajne prijave stigla i medijska presuda učesnicima protesta 1Foto: Kikindske

Sledećeg petka četvoro Kikinđana braniće se pred Prekršajnim sudom u Kikindi od policijske prijave da su organizovali neprijavljeni skup 4. decembra prošle godine i protivzakonito blokirali saobraćaj na izlazu iz grada.

Njima se na teret stavlja da su prekršili Zakon o javnom okupljanju, jer su pozivali na neprijavljeni skup preko svojih Fejsbuk profila, i da su, takođe, prekršili Zakon o bezbednosti saobraćaja, pošto su blokirali saobraćajnicu, a pored njih četvoro, još dvadesetak učesnika protesta su dobili prekršajne prijave, zbog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja, i većina je, kako saznajemo, iskoristila pravo da odmah plati pola mandatne kazne, odnosno 2.500 dinara.

Protesti u Kikindi, kao i širom Srbije, organizovani su tog 4. decembra zbog dva predložena zakona – o ekspropijaciji i o referendumu, a na talasu Ekološkog ustanka – pobune brojnih građana širom Srbije zbog najava otvaranja rudnika i mini hidroelektrana, naročitu u Jadru zbog rešenosti Vlada Srbije i kompanije Rio Tinto da eksploatišu litijum i bor.

Vlast predvođena Aleksandrom Vučićem reterirala je nakon masovnih okupljanja i pristala na povlačenje predloženih zakonskih izmena, čak je i sam lider naprednjaka i predsednik Srbije izjavio da su građani s pravom izrazili nezadovoljstvo, ali je nakon nekog vremena, pošto je slučaj Rio Tinta stavljen (navodno) ad akta i nezadovoljstvo građana splasnulo, odlučila da ipak preko policijskih prijava kazni organizatore i učesnike ekoloških protesta.

Tako je i Policijska uprava u Kikindi, predvođena novim načelnikom Pajom Rajkovim, izvršila zadatak uhođenja građana i od skoro 200 okupljenih, izabrala njih nešto više od 20 protiv kojih je podnela prekršajne prijave.

Zašto je četvoro prijavljenih za organizaciju izabrano, zna samo policija, ili možda vladajuća partija, jer u danima pred protest nekoliko stotina Kikinđana je na svojim profilima objavljivalo pozive za okupljanje 4. decembra i sve je manje-više bilo spontano, bez vidljivog učešća opozicionih partija, osim što su među učesnicima bili i stranački opredeljeni.

Skup na kružnom toku kod Šumice trajao je tačno sat vremena, a učesnici su stalnim kretanjem po pešačkim prelazima oko kružnog toka praktično blokirali saobraćaj.

Većina vozača koja je naišla na blokadu je okrenula vozila i pošla drugim putem u grad ili iz grada, i tek mali broj automobila je sačekao sat vremena da se demonstranti raziđu, a u većini su bili članovi Srpske napredne stranke, koja je tog prepodneva interno pozvala članstvo da se okupe kod kružnog toka i simuliraju navodnu ozlođenost blokiranih građana.

Kikinda: Uz prekršajne prijave stigla i medijska presuda učesnicima protesta 2
Foto: Kikindske

Uniformisane policije nije bilo, a protest je pratilo oko desetak policajaca u civilu.

„M. M, A. G, R. R. i N. Đ. su narušili društvenu disciplinu i pravni poredak i postupili suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju“, piše u prijavi mlađe kriminalističke inspektorke Ivana Svirčev, koja predlaže Prekršajnom sudu da „donese osuđujuće presude zbog postojanja osnova sumnje da će okrivljeni nastaviti sa vršenjem prekršaja.“

Za prekršaje koji se stavljaju na teret navodnim organizatorima protesta predviđene su novčane kazne od 100.000 do 150.000 dinara, a nekim slučajem će sve prekršajne postupke voditi sudija Azis Isaković iz Prekršajnog suda u Novom Kneževcu, koji odnedavno povremeno dolazi u ispomoći kikindskom sudu.

A šta se organizatorima protesta sprema, pojasnio je u lokalnom listu „Nove kikindske novine“ Milan Ivetić, koji već godinama u ovom naprednjačkom glasilu ispisuje panegirike naprednjačkoj vlasti i „poternice“ protiv protivnika i oponeneta režima.

Kikinda: Uz prekršajne prijave stigla i medijska presuda učesnicima protesta 3
Foto: Kikindske

„Ovdašnji preko noći iznikli borci za ekologiju, a zapravo nezadovoljnici svakojakih fela, ponajviše političkih, poput nedorasle dece, šetkali su se, neki i s kucama se šepurili, tamo gde je takva, ne samo po druge, već i po njih opasna i kažnjiva igrarija strogo zabranjena“, počinje u svom stilu Ivetić tekst naslovljen „Silili se, pa dobili po džepu“.

Kikinda: Uz prekršajne prijave stigla i medijska presuda učesnicima protesta 4
Milan Ivetić – Foto: Kikindske

On optužuje učesnike protesta da su „izazvali opravdani gnev zaustavljenih vozača, jer su ugrozili njihovo osnovno ustavno pravo kretanja“, a potom dodaje da su okupljeni „besprizornim maltertiranjem građana u javnom saobraćaju, na svoju ruku, odnosno, bez poštovanja zakonske procedure, iskazivali nekakvu podršku ekološko-političkoj pobuni za zdravu životnu sredinu u lozničkom kraju“.

Ivetić i primećuje da je među organizatorima blokade bilo više članova Stranke slobode i pravde i napominje da se oni „uzdaju u moć beogradskih advokata koje će im obezbediti njihov lider Đilas“.

Na sreću, kako tvrdi ovaj lokalni propagandista, tokom protesta „niko nije stradao zahvaljujući suzdržanosti provociranih vozača i putnika“, i na kraju teksta navodi članove Zakona o javnom okupljanju koje su četvoro okrivljenih prekršili i zaprećene novčane kazne, tako jasno poručivši sudiji da bude numoljiv i drakonski kazni „neodgovorne šetače“ i „navodne borce za ekologiju“.

Prekršajni postupak u kikindskom sudu zakazan je za petak, 11. februara.

Raca: Još jedna od alatki SNS-a, pored čekića i motki

A jedan od okrivljenih za organizaciju je aktivan u politici, radi se o Radivoju Raci, članu Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, koji za Kikindske kaže da su tog dana iskazali građansku solidarnost sa ljudima koji su ugroženi na sopstvenoj zemlji od stranih kompanija i domaće vlasti.

„Ovo je gušenje slobode građana je samo još jedna od alatki iz naprednjačke radionice, pored čekića i motki. Dobili smo punu podršku od stranke i obezbeđena nem je pravna pomoć i zastupnik na sudu“, kaže Raca i naglaša da će svoje pravo na slobodu okupljanja i mišljenja braniti do kraja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari