Misteriozna žena koja je na nekoliko javnih skupova viđena sa novim vrhovnim severnokorejskim vođom Kim Džong Unom – uistinu je njegova supruga, potvrdile su juče vlasti Severne Koreje. Time su, kako ocenjuje Asošijeted pres, prekinute spekulacije tokom nekoliko sedmica o tome ko je ta žena, i ukazala se razlika između Kima i njegovog pokojnog oca i prethodnika na dužnosti Kim Džong Ila čija je vladavina protekla u potpunoj tajnovitosti.

Vesti o „drugarici Ri Sol Džu“ provučene su jedva primetno kroz izveštaj državne televizije o Kimovoj poseti zabavnom parku. TV spiker je identitet i svojstvo Kimove pratilje pomenuo sasvim uzgredno, te se nije moglo saznati ni ko je ona, ni koliko ima godina, niti kada se udala za vrhovnog vođu. Kim je pre sedam meseci od svog oca Kim Džong Ila nasledio vladarsko mesto u komunističkoj Severnoj Koreji. U međuvremenu je sa Ri viđen na jednom koncertu, u poseti vrtiću i u još nekoliko prilika, ali državni mediji ženu nisu pominjali sve do sada.

Analitičari smatraju da je jučerašnje saopštavanje identiteta i svojstva Ri Sol Džu proračunat potez Kima i njegovih savetnika koji grade imidž 29-godišnjeg vođe. „Kim Džong Un prekida tradiciju vladavine svog oce koja je bila zavijena u tajnost. Otkriće da on ima suprugu znak je da Kim želi da pokaže kako je njegovo rukovođenje otvorenije“, rekao je južnokorejski stručnjak za Severnu Koreju Lim Eul Čul.

Otac, Kim Džong Il je tokom 17-godišnje vladavine mnogo toga držao u tajnosti, i o njegovim pratiljama i deci retko se razgovaralo. U svetu se čak nije znalo za postojanje njegovog sina, sadašnjeg vođe, Kima Džong Una – sve do 2010. godine, kada je sa studija u Švajcarskoj doveden u domovinu i uveden u najviše krugove vlasti. Metode novog lidera više podsećaju na njegovog dedu, osnivača Severne Koreje Kima Il Sunga koji je često prikazivan u javnosti sa suprugom Kim Džong Suk, i sa decom u naručju.

„Zapadnjački stil“

Neki analitičari u Južnoj Koreji čak smatraju da Kim polako ide ka „zapadnjačkom stilu“ vladavine i da pokazuje građanima Severne Koreje kako je on sasvim običan čovek, a ne ekscentrik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari