Kako je kineska kompanija, koja gradi deonicu auto-puta Pakovraće-Požega, srušila spomenik kod Lučana 1Ostaci spomenika/Foto: Privatna arhiva

Spomenik u selu Negrišori, kod Lučana, posvećen žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu, srušen je i unušten, prilikom radova koje kineska kompanija obavlja na deonici autoputa od Pakovraće do Požege.

Spomenik je, navodno, slučajno srušen u nedelju, 19. marta, tako što ga je velikom silinom „kašikom“ zakačio ogromni bager. Radove na toj deonici auto-puta, kako su navodili državni i lokalni zvaničnici, obavlja China Communications and Construction Company (CCCC).

Međutim, na osnovu nezvaničnih saznanja Danasa, kineska kompanija je, pre dve godine, tražila da se spomenik izmesti sa te lokacije, zbog gradnje auto-puta, pa otuda sumnje u zvaničnu verziju celog događaja.

Postament je izvaljen, a pet skulptura, mermerne ploče sa imenima izginulih vojnika i boraca sa područja Lučana, kao i drugi delovi te spomeničke celine, rasuti su po putu i mestu na kome se to obeležje nalazilo.

Kako je kineska kompanija, koja gradi deonicu auto-puta Pakovraće-Požega, srušila spomenik kod Lučana 2
Spomenik/Foto: Wikipedia/Branka VV

Meštani su ogorčeni, jer je spomenik, kakao opisuju, „brutalno sravnjen sa zemljom“ i navode da „ne veruju u to da je neko mogao tako nešto da uradi“.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović tvrdi za Danas da je u pitanju „nesrećan slučaj, koji se dogodio u nedelju, 19. marta, u radno vreme, tokom radova na deonici auto-puta“.

„Bager je slučajno zakačio i srušio spomenik i prilično ga oštetio, ali nije bila namera da se on sruši“, rekao je za Danas Dolović.

„Kineska kompanija CCCC nas je o svemu odmah obavestila. Njihovi predstavnici su bili jutros kod mene, izrazili su izvinjenje i objasnili da im nije bila namera da spomenik oskrnave ili da ga oštete“, dodao je Dolović.

Kako je kineska kompanija, koja gradi deonicu auto-puta Pakovraće-Požega, srušila spomenik kod Lučana 3
Porušeni spomenik/Foto: Privatna arhiva

Nakon svega, kazao je da je „dogovor da lokalna samuoprava odredi novu lokaciju, a da kineska kompanija platiti obnovu, postavljanje spomenika i ostale troškove“.

O uništenju spomenika, navodi Dolović, obavešten je Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, čiji predstavnici su bili na licu mesta.

„Zavod bi“, kazao je za Danas, „trebalo da odredi uslove koje bi kineska kompanija, nakon rekonstrukcije, trebalo da ispuni i da spomenik vrati u pređašnje stanje i da ga postavi na drugu lokaciju“.

„Da ne bi smetao, spomenik će biti pomeren za 100 do 200 metara od mesta na kome se nalazio, jer je bio u zoni gradilišta“, najavio je za Danas predsednik opštine Milivoje Dolović.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu su potvrdili našoj redakciji da su njihovi predstavnici bili na lokaciji srušenog spomenika, ali da do povrtka njihove ekipe ne mogu da ponude detaljne informacije o stanju spomeničke celine i mogućnostima njene obnove.

Kako je kineska kompanija, koja gradi deonicu auto-puta Pakovraće-Požega, srušila spomenik kod Lučana 4
Skulpture/Foto: Privatna arhiva

Inače, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, kineska kompanija je, pre dve godine, tražila od Zavoda odobrenje za izmeštanje spomenika na drugu lokaciju.

Navodno, Zavod je odredio uslove koje bi, pre rušenja, kineska kompanija trebalo da ispuni, pa i onaj o tome da izmeštanju spomenika moraju da prisustvuju stručnjaci Zavoda, ali predstavnici kineske kompanije se toj ustanovi, od tada i tim povodom, nisu obraćali.

Ta saznanja i utisak o tome da je spomenik „selektivno rušen“, tako što su skulpture pažljivo skinute sa spomeničkog postolja i da se o njima vodilo račina, jer nisu oštećene, a potom su porušeni ostali spomenički delovi koji su uništeni, Danas nije mogao da proveri u kraljevačkom Zavodu.

Direktorka Kristina Grujović Brković je, kako nam je rečeno u Zavodu, na službenom putu, a njena zamenica na terenu.

 

Meštani sami izgradili spomenik

Meštani podsećaju na to da su, sedamdesetih godina prošlog veka, sami finanirali izgradnju i postavljanje spomenika ispred Doma kulture „Danilo Mitrović“. Na osam kamenih sarkofaga, koji služe kao postolje, postavljena je skulptura pobednika, visoka, 2,25 metara, a s njene leve i desne strane su po dve skulpture: partizanka i sužanj, ranjenik i narikača. Na jednoj mermernoj ploči su uklesana imena 85 ratnka iz Pvog svetskog rata, a na drugoj imena 60 boraca i žrtava fašističkog terora tokom Drugog svetskog rata. Autor spomenika je likovni pedagog iz Lučana Radoslav Rade Jovančević.

Ministar Vesić: Hitno rekonstruišite i vratite Spomenik palim borcima

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, navodi se u odgovoru koje je JP Putevi Srbije dostavilo Danasu, poručio je da je rušenje spomenika  „nedopustivo“ i od izvođača radova zatražio da „hitno rekonstruiše i vrati spomenik od istorijskog značaja za građane tog kraja Srbije“.

“Na osnovu napisa u medijima i izveštaja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, upoznat sam da ste tokom izvođenja radova na izgradnji auto-puta Pakovraća – Požega oštetili spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu u selu Negrišori. Obavešten sam da ste tokom vikenda prisupili demontiranju spomenika, bez najave nadzornom organu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo“, naveo je ministar i istakao da je „tom prilikom, spomenik oštećen“.

Vesić je toj kompanji poručio da je „postupila suprotno ugovoru“ i da je  „oštećenje spomenika izazvalo uznemirenje građana“.

„Zahtevam od vas da pod hitno, u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, izvršite rekonstrukciju spomenika, kao i da spomenik bude vraćen na mesto na kome se nalazio ili drugo prikladno mesto, u skladu sa odlukom Zavoda”, poručio je ministar Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari