Kineska Nova godina proslavljena u Boru: Ples lavova, tradicionalna kuhinja, kao i umetnici iz Kine oduševili okupljene građane 1Foto: M. S. / Danas

Kineska Nova godina, koje je počela 22. januara, sinoć je obeležena na platou Doma kulture u Boru uz vatromet i tradicionalni ples „Igra lavova“. U okviru Karnevala prijateljstva na putu svile, okupljeni građani su imali prilike da probaju specijalitete iz nekoliko zemalja, kao i da se upoznaju sa radovima umetnika iz Kine.

Građani Bora za manje od mesec dana imali tri dočeka Nove godine – po gregorijanskom kalendaru, julijanskom, a sada i kinesku.

Najmlađe Borane privukao je tradicionali ples „Igra lavova“, gde su mladi Kinezi sa maskama preneli deo tradicije iz svoje zemlje. Posetioci su uživali u specijalitetima iz Grčke, Italije, Kine, ali i Srbije, a najveće gužve bile su ispred štanda sa kineskom hranom.

Pored hrane građani su mogli i da posete brojne štandove sa predmetima iz Kine, ali i da vide radove poznatih kineskih majstora i umetnika, koji su ovom prilikom došli u grad bakra.

Kineska Nova godina proslavljena u Boru: Ples lavova, tradicionalna kuhinja, kao i umetnici iz Kine oduševili okupljene građane 2
Foto: M. S. / Danas

Umetnici su se predstavili ručnim radovima, a građani su imali prilike da učestvuju u kvizu znanja i osvoje vredne nagrade, među kojima je i put za Peking za dve osobe.

Liu Peizong, član Kineskog udruženja dizajnera i udruženja za umetnost i zanate, je umetnik i predstavnik četvrte generacije lutkarskog pravca Liu – nematerijalne kulturne baštine provincije Šandong.

On je više od 40 godina posvećen razvoju kulturnog nasleđa i tradicionalnih narodnih rukotvorina kao i integraciji rukotvorina u kinesko slikanje mastilom u cilju isticanja naivne i jednostavne narodne umetnosti.

Kineska Nova godina proslavljena u Boru: Ples lavova, tradicionalna kuhinja, kao i umetnici iz Kine oduševili okupljene građane 3
Foto: M. S. / Danas

Njegove lutkarske kreacije se izvoze u mnoge zemlje širom sveta, a sinoć su Borani imali prilike samo da pogledaju njegove radove, ali nisu mogli da ih kupe.

Džou Kešeng je član udruženja umetnika i vajara Šandonga, kao i naslednik provincijskog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Bavi se umetnošću više od 50 godina i poznat je pod imenom „Orijentalne magične makaze“. Napravio je papirne siluete za bivšeg predsednika Međunardnog Olimpijskog komiteta, Žakq Roga kao i za druge istaknute ličnosti, a sinoć je u Boru napravio siluetu gradonačelnika Bora, Aleksandra Milikića.

Kineska Nova godina proslavljena u Boru: Ples lavova, tradicionalna kuhinja, kao i umetnici iz Kine oduševili okupljene građane 4
Foto: M. S. / Danas

Njegove spretne ruke za manje od dva minuta prave fantastičnu siluetu, što je privuklo pažnju mnogih Borana, koji su strpljivo čekali red.

Jang Džibin je umetnik 21. generacije Jangđiabu kulturnog pravca koji pravi novogodišnje slike u drvorezu. Bavi se proučavanjem i istarživanjem Jangđiabu tradicionalnih i modernih novogodišnjih slika provincije Šandong.

Takođe, umetnici iz Kine, pokazali su slikanje šećerom. Glavni sastojci, kako su nam kazali, su saharoza i šećer koji se koristi u ishrani.

Kineska Nova godina proslavljena u Boru: Ples lavova, tradicionalna kuhinja, kao i umetnici iz Kine oduševili okupljene građane 5
Foto: M. S. / Danas

Objasnili su nam i kako se to priprema. Kažu, „smesa se kuva na laganoj vatri, a zatim se kašičicom sipa u sliku“.

Tako su se dobijale figure, koje su oduševile najmlađe Borane, koji su stvorili veliku gužvu. Prednost ove umetnosti je to što se može i pojesti.

Prikazana je i izrada njoka sa govedinom, koja je tradicionalna hrana Kineza za Novu godinu.

Kineska Nova godina proslavljena u Boru: Ples lavova, tradicionalna kuhinja, kao i umetnici iz Kine oduševili okupljene građane 6
Foto: M. S. / Danas

Hrana, suveniri, kao i radovi majstora iz Kine, kupovali su se humanitarnim kuponima, koji su koštali najmanje 200 dinara, a sakupljeni novac će biti predat Opštoj bolnici u Boru, za uređenje dečjeg odeljenja.

Bojan Lalić, direktor Instituta „Pojas i put“ kazao je za Danas da je u Boru stigao karavan prijateljstva, a da ovu inicijativu obuhvata 149 zemalja.

„Cilj nam je da građanima Srbije približimo neke od članica za koje ljudi i ne znaju da pripadaju toj inicijativi. Večeras su građani Bora imali priliku da upoznaju deo kineske kulture, ali da probaju i specijalitete iz Grčke i Italije, koji su takođe deo ovog karavana“, istakao je on.

Kineska Nova godina proslavljena u Boru: Ples lavova, tradicionalna kuhinja, kao i umetnici iz Kine oduševili okupljene građane 7
Foto: M. S. / Danas

Proslavom lunarne Nove godine Kinezi obeležavaju kraj zime i početak proleća. Godinu vodenog Tigra zamenila je godina vodenog Zeca, koga još nazivaju mesečev Zec ili Zec od žada. U Kini se smatra jednim od najsrećnijih znakova.

Vlada Republike Srbije, Ambasada NR Kine u Beogradu i Institut za pojas i put u saradnji sa Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Borom i Smederevom organizuju proslavu Kineske Nove godine u Republici Srbiji koja je počela 21. januara i trajaće do 26.januara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari